A cseheknek is fáj a fejük az uniós pénzek miatt

Elképesztő eredménnyel zárult az Északnyugat (Severozápad) elnevezésű, a közutak felújítására és korszerűsítésére kiírt uniós támogatási program ellenőrzése két megyében.

A prágai pénzügyminisztérium által felkért Deloitte könyvvizsgáló cég jelentése szerint a részmunkák elvégzését célzó harmincöt versenypályázat közül csupán egy felelt meg a brüsszeli előírásoknak. A legtöbb esetben a megszabott  kritériumok előnyös helyzetbe hozták a későbbi győztes céget, a pályázatokat pedig független szakértők helyett – egyetlen kivételtől eltekintve - helyi, illetve megyei hivatalnokok bírálták el. Emiatt a már elvégzett, mintegy hatmilliárd korona (hozzávetőleg hatvanmilliárd forint) értékű munkát, Brüsszel minden bizonnyal nem fizeti ki, s az összesen huszonkét milliárdos tendert is érvényteleníti – közölte megbízható forrásokra hivatkozva az Aktualne.cz, a legolvasottabb cseh internetes portál.

Csehország 2007 és 2013 között 800 milliárd koronának megfelelő összegre jogosult a különböző uniós alapokból. Ebből idén márciusig 570 milliárdot költöttek el, amelyből azonban az unió illetékesei csupán 130 milliárdot utaltak, mert a többi támogatási programban súlyos hiányosságokat tártak fel. Prágai lapok értesülései szerint az elmúlt hónapban figyelmeztették a cseh kabinetet, ha nem változtatnak főleg az uniós projektek meghirdetésének és ellenőrzésének módszerein, akkor Brüsszel júliustól általánosan felfüggesztheti a támogatások kifizetését.

Petr Necas miniszterelnök a cseh törvényhozásban elismerte, hogy súlyos gondjaik akadtak az uniós pénzek lehívásával, ugyanakkor a felelősséget az előző, szocdem  kormányra hárította, amely véleménye szerint az elhibázott rendszert meghonosította az országban. Bohuslav Sobotka pártelnök viszont rámutatott: a pályázatok lebonyolítását bírálják az illetékes szakemberek, ez pedig kizárólag a jelenlegi kabinet felelőssége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.