Választásokat követelnek a cseh szocdemek

Hétfő délelőtt Petr Necas cseh miniszterelnök a Hradzsinban indítványozta Václav Klaus államfőnek a kabinet három tagjának menesztését.

Az elnök közölte: addig nem fogadja el ezt a javaslatot, ameddig a miniszterelnök nem tájékoztatja arról, vajon miként képzeli el a hárompárti kormánykoalíció további működését. A kormányfő ragaszkodik a legkisebb kormánypárt, a Közügyek (VV) három miniszterének a távozásához, akik korrupciós ügyekbe keveredtek. Vít Bárta, a VV alapító tagja éveken át magán őrző-védő társaságot és detektív irodát működtetett és illegális csatornákon máig pénzeli a Közügyeket és néhány vezetőségi tagját. A politikusok torvénytelen megfigyelését is végző cég alkalmazottja volt a két menesztett tárcavezető is. Vít Bárta visszautasította ezeket a vádaskodásokat, s azt állította, hogy miután tisztázza magát, pártelnök szeretne lenni a Közügyekben. A prágai rendőrség korrupcióellenes alakulat viszont tegnap nyomozást indított a menesztett tárcavezető ellen.

Kora délután lemondott posztjáról Alekszandr Vondra védelmi miniszter, a Polgári Demokrata Párt (ODS) jelöltje. Őt viszont Miroslav Kalousek pénzügyminiszter gyanúsított meg azzal, hogy Csehország tavalyi uniós elnöksége idején az európai integrációs ügyekért felelős kormányalelnökként ő adott utasítást arra, hogy a prágai ProMoPro cég  versenytárgyalás nélkül kapjon megbízást kép-és hangtechnika biztosítására.

A szerződés alapján ezekért a szolgáltatásokért a társaságot 85 millió cseh korona (hozzávelőleg 900 millió forint) illette volna meg, ám végül 551 milliót vágtak zsebre. - Távozom, mert egyre inkább úgy érzem, hogy önvédelmi miniszter lettem – közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján arra célozva, hogy a védelmi tárca több botrányos versenypályázatával kapcsolatban is hírbe hozták. Néhány hónapja az Európai Bizottság a luxemburgi uniós bíróságra adta Csehországot, mert a védelmi miniszter tudtával versenytárgyalás nélkül vásárolt az EADS nyugat-európai konzorciumtól négy, CASA C–295M típusú katonai teherszállító repülőgépet, összesen 132 millió euróért.

A cseh szocdemek  a jelenlegi kormánynak le kell mondania, szeptemberre pedig előrehozott választásokat kell kiírni. Václav Klaus viszont várja a kormányfő további tájékoztatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.