A cseh szenátus jóváhagyta a radarszerződéseket

Jóváhagyta a Csehország és az Egyesült Államok között aláírt radarszerződéseket csütörtökön a cseh parlament felsőháza. A csehek kétharmada elutasítja a rakétavédelmi radart.

A szerződések lehetővé teszik amerikai radarállomás  létrehozását és működtetését Csehországban. A 81 tagú felsőházban a szerződéseket 49 kormánypárti szenátor támogatta, míg a 32 ellenzéki szociáldemokrata és kommunista  szenátor ellene szavazott.

A két szerződés akkor lép hatályba, ha azokat az alsóház is  jóváhagyja, az államfő pedig aláírja. A képviselőház, amelyben  jelenleg többségben vannak azok, akik ellenzik a szerződéseket, még nem szavazott. Václav Klaus korábban jelezte, hogy a parlamenti  jóváhagyás után a szerződéseket aláírja.

A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint az radarállomás a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra elterülő  Brdy katonai körzetben épülne fel. A bázison mintegy 200 amerikai  katona teljesítene szolgálatot. A csehországi radarállomás a  Lengyelországba tervezett rakétabázissal együtt az amerikai légvédelmi ernyő európai pillére lenne.

A Mirek Topolánek vezette cseh jobbközép kormány azt szeretné,  ha a parlament már decemberben jóváhagyná a szerződéseket. Az  ellenzéknek néhány kormánypárti honatya segítségével azonban a héten  is sikerült megakadályoznia, hogy az alsóház napirendjére tűzze megvitatásukat.

A radarállomás ügye nagy vitákat és indulatokat  váltott ki a cseh közvélemény körében is. Legutóbb a megkérdezettek mintegy kétharmada elutasította, egyharmada pedig támogatta a radart. Az ellenzék képviselőinek nem sikerült  elérniük, hogy az ügyről országos népszavazáson maguk a csehek dönthessenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.