A cseh elnöknek nem tetszik az új védelmi miniszter

Milos Zeman cseh köztársasági elnöknek továbbra is kifogásai vannak az ellen, hogy Martin Stropnicky legyen az új kormány védelmi minisztere - közölte Andrej Babis, az Igen (ANO) mozgalom elnöke szerdán Prágában, miután találkozott az államfővel.

Hosszan vitáztunk a védelmi minisztériumról, mert az elnök úr nagyon keményfejű - mondta újságíróknak Babis, aki a jövőbeni kormány pénzügyminiszter-jelöltje. Szerinte Zeman elsősorban azt kifogásolja, hogy Stropnickynak nincs tapasztalata ezen a téren. Stropnicky az ANO alelnöke, később, kora este találkozott az elnökkel, újságíróknak azonban azt mondta, úgy véli, sikerült Zeman fenntartásait eloszlatnia, és az államfő jelezte, hogy kinevezi a tárca élére.„Főleg a védelmi minisztérium feladatairól beszéltünk. Úgy vélem, hogy arra a kérdésre, hány tankja van a cseh hadseregnek, helyes feleletet adtam. Az az érzésem, hogy az államfő kinevez a tárca élére" - mondta Stropnicky újságíróknak a találkozó után.

Az államfő korábban jelezte, nem biztos, hogy minden jelölést jóváhagy, mert a minisztériumok élén olyanokat szeretne látni, akik megfelelő tapasztalattal és háttérrel rendelkezik. Zeman példaként megemlítette, hogy az ilyen kritériumok alapján az eredetileg színész Stropnickyt nem nevezné ki a védelmi tárca élére. Az államfő a nap folyamán a jövőbeni kormány hét miniszterjelöltjével találkozott, köztük olyanokkal is, akik ellen kifogásai voltak. A nyilvánosságra került információk szerint Zeman senkinek sem mondta, hogy nem nevezné ki miniszterré.

Az új cseh kormány kinevezése a jövő hétre várható. Erre utal Jirí Rusnoknak, a s szakértői kormány fejének a közlése is, hogy az általa vezetett kabinet szerdán ülésezett utoljára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.