A Costa Concordiát, nem mérgesgázt akar a kikötő

Kifakadt az olasz Gioia Tauro polgármestere, amiért senki nem kérdezte, fogadnák-e a szíriai vegyi fegyvereket. Tüntetnek is.

Nem konzultált eddig az olasz kormány azzal a kikötővel, amelybe bejelentése szerint befutnának a hajóra rakott szíriai vegyi fegyverek, nehezményezte a kikötőnek otthont adó város, Gioia Tauro demokrata párti polgármestere, Renato Bellofiore az olasz sajtónak. A helybéliek tiltakozást is szerveztek az elképzeléssel szemben. A konténerforgalmát tekintve legnagyobb olasz kikötő, amely a „csizma” „orrában”, Calabriában található, Szicíliával szemben, inkább a két éve zátonyra futott luxushajó, a Costa Concordia roncsának elhelyezésében vállalna szerepet, közölte a polgármester.

Bellofiore „súlyosnak” és „félelmet keltőnek” nevezte a Letta-kormány illetékes minisztere, Maurizio Lupi bejelentését arról, hogy vegyi fegyverek kerülhetnek a calabriai kikötőbe. Lupi egyébként a római kormányválság közepette a Berlusconi-féle Szabadság Népéből nemrég kivált Új Jobbközép párthoz tartozik. Utólag sietve közölte, természetesen a helyi illetékesekkel is konzultálnak majd. Mario Mauro, centrista párti védelmi miniszter mindamellett úgy vélte, Gioia Tauro tökéletesen alkalmas egy ilyen műveletre, csak tavaly 30 ezer tonna vegyszert (igaz, nem fegyvert) kezelt, most pedig „csak” 560 tonnáról van szó.       

Mint emlékezetes, a szíriai polgárháborúban is emberáldozatokat követelt vegyi fegyverek elszállításáról tavaly született egyezség.

      

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.