A Costa Concordia kapitánya sajnálja, hogy elsüllyedtek

A Costa Concordia kapitánya állítólag folyamatosan az áldozatokra gondol. Egy tévéadásban elnézést is kért, amiért elsüllyedt a luxushajó, de nem tartja magát felelősnek.

Francesco Schettino elnézést kért, amiért januárban elsüllyedt az általa irányított olasz Costa Concordia luxushajó. A kapitány egy tévéadásban szólalt meg, és azt nyilatkozta, állandóan a halottakra gondol. Schettino teljesen összetört, mikor a legfiatalabb, ötéves áldozatról kérdezték.

Az oldalára fordult Costa Concordia a kis sziget, Giglio kikötőjéből nézve
Tourists look out at the cruise liner Costa Concordia off the west coast of Italy at Giglio island January 29, 2012. The wreck of the cruise ship Costa Concordia could remain where it lies near the Tuscan island of Giglio until the end of the year before it can be broken up or salvaged, the official in charge of the recovery operation said on Sunday. REUTERS/Darrin Zammit Lupi (ITALY - Tags: DISASTER TRANSPORT)

A kapitány azonban azt is megjegyezte, nemcsak ő a felelős a katasztrófáért és a több mint harminc halálos áldozatért. A tragédia idején mások is irányították a hajót, nem csak ő. A kapitány tagadta a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját, és azt is, hogy ő okozta volna a hajótörést. A kapitány csak azért okolja magát, mert nem figyelt oda eléggé, de hangsúlyozta, nem volt az irányítókabinban, amikor a Costa Concordia zátonyra futott, majd felborult.

–Amikor a katasztrófa történt, én felmentem a fedélzetre, és utasítást adtam, hogy álljunk át kézi vezérlésre, de konkrétan nem én irányítottam a hajót –mondta az interjú alatt végig feszült kapitány.

Schettino felelőtlenségét a tragédia után többen is próbálták bizonyítani. Felröppent például az a pletyka is, mely szerint azért vitte túl közel a hajót a parthoz, hogy képességeit fitogtassa egy nő előtt. Ezt a kapitány tagadta, arra viszont konkrét bizonyíték van, hogy idő előtt elhagyta a hajót. Egy, a mentés alatt készült felvételen ugyanis azt hallani, ahogy a helyi kikötő főnöke utasítja a kapitány, hogy azonnal menjen vissza a hajóra, és segítsen a bajba jutott utasoknak.

A La Corriere della Sera nevű újságban nemrég megjelent a kapitány levele, ebben azzal mentegetőzik, hogy sok életet megmentett azzal, hogy a sérült hajót a sekélyebb vizek felé kormányozta.

Schettino eddig házi őrizetben volt, nemrég ezt feloldották, viszont a vizsgálat befejeztéig nem hagyhatja el lakóhelyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.