Elbékemeneteltek Krakkóba a lengyel nemzeti ünnepre

Orosz zászlót égettek függetlenség napi tüntetésen a szélsőjobbos felvonulók Lengyelországban. A lengyel ellenzék vezető ereje fő rendezvényét Krakkóban tartotta, hozzájuk csatlakozott egy népes magyar csoport is, amelyet a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fóruma verbuvált össze.

Orosz zászlót égettek a hétfői függetlenség napi tüntetésen a szélsőjobbos felvonulók Lengyelországban. A társadalom politikai-kulturális megkettőzöttsége abban is kifejezést nyert, hogy ismét két felvonulást tartottak Varsóban. Először az úgynevezett „Elnöki felvonulás” járta körbe a lengyel függetlenségi harc nagyjainak emlékműveit, a különböző emlékhelyeket. A menet élén az ország államfője, Bronislaw Komorowski haladt. A tízezres tömeg békés menetét nem zavarták meg.

A jobboldali és szélsőjobboldali felvonulók a délutáni órákban meneteltek Varsóban. A beszámolók szerint a tömegben ott voltak a különböző nacionalista, fél és egészen fasiszta ifjúsági csoportok is. Jelszavaik a regnáló jobboldali-liberális kormány megdöntésére, új függetlenségi harcra  buzdították a nemzetközi szélsőjobb egyenruháját viselő csoportokat. Több „szurkolói csoport” is  csatlakozott az EU-ellenes, oroszellenes jelszavakat kiabáló tömeghez. „Nem akarunk német Európai Uniót!” – állt az egyik transzparensen. A világhálóra felkerült képek szerint ez alkalommal orosz zászlót égettek Varsó belvárosában. (Korábban az izraeli lobogót gyújtották meg. Ezzel a rítussal talán azért szakítottak, mert a szerveződő szélsőjobb szeretne parlamenti képviseletet szerezni a következő választáson.)

A lengyel ellenzék vezető ereje, a nemzeti-katolikus Jog és Igazságosság párt fő rendezvényét Krakkóban tartotta. Jaroslaw Kaczynski, a párt vezére itt mondta el beszédét, amely ismét tartalmazta az alaptalan vádakat, amely szerint fivére, Lech Kaczynski akkori államfő összeesküvés következtében zuhant le Szmolenszk repülőterének közelében. Itt csatlakozott a lengyel eszmetársakhoz az a népes magyar csoport, amelyet a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fóruma nevű kormányközeli csoport verbuvált össze. A lengyel tudósítások szerint a főleg nyugdíjaskorú 500 politikai turistához magyar politikai celebek is csatlakoztak. Sajtóértekezletet is tartottak, ahol megjelent Csizmadia László CÖF-elnök, Bubenkó Csaba, aki a magyar szakszervezeteket képviselte (!), Oláh János (Fókusz Egyesület) és Bayer Zsolt (Magyar Hírlap).

A szélsőjobboldaliak felvonulása után több fiatal randalírozott Varsó utcáin. A tömegből kivált néhány tucat fiatal, és megrohamozott egy szélsőbaloldali aktivisták által megszállt épületet egy szomszédos mellékutcában. Az autókat gyújtogató és petárdákat dobáló, símaszkot viselő csoportot a rendőrök gumilövedékekkel oszlatták fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.