A CIA ügynöke tűnt el Iránban

Robert Levinson az AP szerint egy hivatalos felhatalmazás nélküli akcióban vett részt, amikor hét éve Kish szigetén eltűnt. Hatalmas belső botrány tört ki a titkosszolgálatnál.

A CIA-nek dolgozott Robert Levinson, az az amerikai férfi, aki az iráni Kish szigetén tűnt el hét éve, 2007 márciusában – szellőztette meg hírszerzési információkra hivatkozva pénteken az AP amerikai hírügynökség. Levinson állítólag egy felhatalmazás nélküli akcióban vett részt, amikor eltűnt szem elől. Azóta is keresik, a családja utoljára 2011-ben hallott róla, igaz, akkor többször is kapott képet az akkor 68 éves férfiról. Ezeken a felvételeken Levinsont narancs rabruhában és különféle feliratokkal lehet látni. „Ez az ár Amerika szolgálatáért 30 éven át”, „Miért nem tudtok segíteni rajtam?” – hangzik kettő közülük. Irán eközben azt állítja, hogy a férfi hollétéről nem tud semmit, és bizonyíték sincs arra nézve, hogy az országban lenne.

Az AP tényfeltáró cikke szerint Levinson egykor még FBI-ügynök volt, 2007-ben viszont hivatalosan magándetektívként utazott el Kish szigetére egy cigarettahamisítási ügy miatt. Azután, hogy eltűnt, hatalmas botrány tört ki a CIA-nél, kiderült ugyanis, hogy Levinsont a titkosszolgálat egyik hivatalos felhatalmazás nélküli akciójának a keretében küldték el Iránba.

A felső vezetés tudta nélkül indított művelet miatt a CIA-től három elemzőt kirúgtak, hét pedig büntetést kapott.  Levinson családja perelni akart, amit a titkosszolgálatnak végül 2,5 millió dollárral sikerült leszerelnie – írja az AP, amely szerint 2010 óta amerikai kormányzati tisztségviselők háromszor kérték meg, hogy tartson vissza információkat az ügyben. Ezt most Caitlin Hayden, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is a hírügynökség fejére olvasta, azzal a váddal, hogy a most megszellőztetett információk veszélybe sodorják Levinson életét. A CIA részéről Todd Ebitz szóvivő csak annyit mondott, a titkosszolgálat szeretné Levinsont hazavinni az Egyesült Államokba. Ennek biztosítására kérte fel Iránt Jay Carney fehér házi szóvivő is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.