A CIA megállíthatta volna Snowdent

Bár az egyik főnöke már 2009-ben jelentést írt arról, hogy az informatikus olyan dokumentumokat próbál megszerezni, amelyekhez nincs hozzáférési joga, ezt a fiók mélyére süllyesztették, és a későbbi munkaadónak, az NSA-nak sem szóltak.

Amikor Edward Snowden még a CIA-nél dolgozott, az egyik főnöke jelentést is írt aról, hogy az informatikus olyan dokumentumokat próbál megszerezni, amelyekhez nincs hozzáférési joga – írja a New York Times. Az amerikai lap névtelenséget kérő tisztségviselőkre hivatkozva szellőztette meg, hogy Snowdent már 2009-ben meg lehetett volna állítani, az ekkor készült jelentés ugyanis világosan felhívja a figyelmet arra, hogy az informatikus kíváncsi természet, szeret belenézni titkosított dokumentumokba, és gyűjti is őket. A jelentést ennek ellenére a fiók mélyére süllyesztették, és a későbbi munkaadónak, a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) serm szóltak, hogy Snowden kutakodik, amiben csak tud. A jelentés szerint az informatikus egyébként egyik pillanatról a másikra kezdett el feltűnően viselkedni, enyhe magatartásbeli problémák vannak vele – jelezte a szerző.

Snowden a CIA után az NSA-nál szintén külső munkatársként kapott munkát. Májusban állt a nyilvánosság elé azzal, hogy az NSA évek óta egy nagyszabású megfigyelési és adatgyűjtési program, a PRISM keretében amerikaiak és külföldiek millióinak az internetes és telefonos kommunikációjáról szerez meg információkat. Becslések szerint összesen 40-50 milliárd beszélgetésről és e-mailről van szó. Az ügyből világszerte botrány lett, főleg azután, hogy az egymás után kiszivárogtatott dokumentumokból kiderül, az Egyesült Államok elvileg szövetséges országok után is kémkedett, és az NSA lehallgatta többek között Dilma Rousseff brazil elnököt is. (Rousseff emiatt a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen követelt bocsánatot Washingtontól, amire Barack Obama amerikai elnök válasza az volt, hogy adminisztációja próbál egyensúlyt találni az emberi jogok védelme és a nemzetbiztonsági feladatok között.)

Mielőtt szivárogtatni kezdett volna, Snowden az NSA hawaii irodájában dolgozott. Innen először Hongkongba, majd Moszkvába repült, ahol hosszú befogadási huzavona után végül politikai menedékjogot kapott. Apja, Lon csütörtökön utazott el hozzá az orosz fővárosba, de „komplikációk” miatt állítólag még nem sikerült találkozniuk. Amerikai hírszerzési körökben Snowden most megosztó személyiségnek számít: bár sokan elítélik, szerdán ő kapott egy visszavonult CIA-ügynökök által alapított díjat, amelyben azokat részesítik, akik „becsületet mutatnak” a hírszerzésben. Az exügynökök egyiyk csoportja látta Snowdent, aki állítólag a kálvária ellenére jó formában van. Az apja azt mondja, Nobel-békedíjat érdemelne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.