A cenzúra véget ért, a diktatúra maradt

Burmában hétfőtől nem kötik előzetes engedélyhez az újságcikkek megjelenését.

Eltörlik a sajtócenzúrát Burmában – hétfőtől legalábbis a dél-ázsiai ország újságíróinak nem kell többé cenzorhoz rohangálniuk a cikkek megjelenéséhez eddig szükséges előzetes hatósági jóváhagyásért. Az úgynevezett Sajtóellenőrzési és Regisztrációs Hivatal, a PSRD meglehetős önelégültséget sugárzó bejelentése szerint Burmában „48 év és két hét után” véget ér az állami cenzúra, a jövőben az újságcikkeknek, sem más belföldi kiadványnak nem kell rendelkeznie cenzori pecséttel. Tint Swe PSRD-elnök elmondta, hivatala ezután csak regisztrációs és archiválási feladatokat fog ellátni.

A katonai junta alatt eltöltött évtizedek után Burmában tavaly polgári kormányzat lépett hatalomra, amely látható igyekezettel próbál enyhíteni a szorításon, és indít el demokratikus reformokat – emiatt kerülhetett be a parlamentbe Aung Szan Szú Kjí, a Nobel-békedíjas ellenzéki és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért 42 másik tagja is a mérföldkőnek számító áprilisi részleges választásokon. Ahogy azonban a  hadsereg pártja, a Egyesült Szolidaritás és Fejlődés Párt (USDP) a képviselői helyek 80 százalékán rajta tartja a kezét, van szépséghibája a cenzúra hétfői eltörlésének is. Egyrészt, hogy az előzetes engedély megszűnésétől függetlenül újságírót büntetni még keményen lehet, ha valamelyik cikk nem tetszik a politikusoknak vagy a tábornokoknak; másrészt, hogy a cenzúra eltörlése a filmekre nem vonatkozik.

Amikor a PSRD tavaly októberben bejelentést tett a várható enyhítésekről, Swe figyelmeztetett, mindenki felelőssége teljes tudatában viselje a szabadság következményeit. A burmai sajtó ezért inkább óvatos optimizmussal, semmint felszabadult üdvrivalgással reagált a hétfői közleményre. Ahogy Wai Phyo, a Weekly Eleven folyóirat szerkesztője a Reutersnek mondta, a cenzúra eltörlése nagy előrelépést jelent a múlthoz képest, ám a szerkesztőkön nő a nyomás, hogy a hatalom által megszabott legális keretek között tartsák a lapokat.

Burmában fordult egyet a világ azóta, hogy pár éve a hatóságok egy-egy cikk miatt egész újságokat számoltak fel és küldték börtönbe a bűnbaknak kikiáltott újságírókat és szerkesztőket. A dél-ázsiai országnak nemsokára új médiatörvénye lesz, amely elvben a politikai cenzúrát is eltörli; az előzetes engedélyeztetés hatálya alól 300, politikailag kevésbé érzékeny témákkal foglalkozó lapot már korábban kivontak, és jó jel az is, hogy harmincezer olyan internetes portálhoz – a hatalom számára esetleg kínos politikai tartalomhoz – lehet szabadon, korlátozás nélkül hozzáférni, amely nemrég még hatósági tilalom alá esett.

 

Thaiföldön élő mianmariak tüntetése 2009-ben a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjíért. Írni lehet, de büntetni is
An activist holds a poster of Myanmar's opposition leader Aung San Suu Kyi during a protest outside the Myanmar embassy in Bangkok in this September 27, 2007 file photo. A court in army-ruled Myanmar on August 11, 2009 found Suu Kyi guilty of violating an internal security law, a ruling certain to anger the West and further isolate the regime. The court sentenced her to three years in prison but that was immediately reduced to 18 months on the orders of the military government, which said she could serve the time in her Yangon home. Picture taken September 27, 2007. REUTERS/Chaiwat Subprasom/Files (THAILAND POLITICS CONFLICT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.