A CDU már meg is kereste a szociáldemokratákat

Angela Merkel először nagykoalícióval próbálkozik az elsöprő vasárnapi választási győzelem után. Ha ez nem jön össze, következnek a Zöldek.

Németországban a konzervatívok a parlamenti választások megnyerése után egy nappal felvették a kapcsolatot a szociáldemokratákkal a koalíciós tárgyalások megkezdése céljából, de nem zárják ki, hogy a Zöldekkel is tárgyaljanak. Ezt Angela Merkel kancellár, a konzervatívok vezetője jelentette be hétfőn Berlinben.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség vezető testületeinek ülése után tartott tájékoztatón Merkel elmondta: beszélt Sigmar Gabriellel, a szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, aki azt kérte, hogy a párt kibővített választmányának (konventjének) pénteki ülése térjenek vissza az esetleges koalíciós tárgyalások ügyére. Kérdésre válaszolva kifejtette: nincs arra szabály, hogy meddig tarthatnak a koalíciós tárgyalások és mikor kell megalakulnia a kormánynak. A lényeg az, hogy Németországnak stabil parlamenti többségre támaszkodó kormányra van szüksége - emelte ki.

Merkel bejelentése után Gabriel azt hangsúlyozta, nem magától értetődő, a szociáldemokraták koalícióra lépnek a konzervatívokkal. Amennyiben koalíciós tárgyalások indulnak a vasárnapi választásokon győztes CDU/CSU pártszövetséggel, a szociáldemokraták nem azzal a céllal ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy feltétlenül megállapodjanak a nagykoalícióról. Az Angela Merkel vezette konzervatívok eddig mindig „tönkretették” a koalíciós partnerüket, ezért az SPD „nem áll sorba”, hogy együtt kormányozzon velük – mondta a pártelnök. Hozzátette: az SPD konventje pénteken tárgyalja meg, hogy mit tegyen az alaposan megváltozott politikai környezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.