A CBS és az FBI weblapja is az Anonymous áldozata lett

Folytatódott a „háború” az Anonymous hackercsoport, illetve a szerzői jogok védelméért síkra szálló kormányok, vállalatok között a hét végén és hétfőn is.

Ma az amerikai CBS hírcsatorna weboldala nem volt elérhető körülbelül húsz percen át, és támadás érte a Universal Channel és a francia Vivendi oldalát is. Az Anonymous a múlt hét vége óta fennakadásokat okozott az FBI, az amerikai igazságügy-minisztérium és a francia elnöki hivatal honlapján is. Az arcok és nevek nélküli hackercsoport az internetoldalak többségét azzal bénította meg, hogy túlságosan nagy forgalmat irányítottak feléjük, amelyet már nem tudtak kezelni; nem a biztonsági rendszerüket törték fel.

Az eseménysor múlt csütörtökön kezdődött, amikor az amerikai hatóságok lekapcsolták a MegaUpload nevű fájlmegosztó oldalt, az új-zélandi hatóságok pedig (szintén az amerikaiakkal együttműködve) őrizetbe vették a weboldal tulajdonosát, Kim Dotcomot (korábban Kim Schmitz). A két méter magas, 130 kilós dollármilliomos tegnapi meghallgatásán a bíró úgy döntött: fennáll a veszélye, hogy megszökik, ezért előzetes letartóztatásba helyezi. Az Anonymous közleménye szerint hackertámadásaival a MegaUpload visszaállításáért küzd, további támadásokat ígérve.

A MegaUpload videó- és képmegosztó egységgel is rendelkezik, és eredetileg azért jött létre, hogy oda bárki nagyobb fájlokat feltölthessen, és azokat könnyen megoszthassa másokkal. Sok zenész szerette például, aki közösen dolgozott egy-egy projekten társaival. Ám nagyon jó eszköz volt szerzői jog által védett filmek, zenék megosztására is, a többség erre használta, és ezt a vezetői nem is titkolták, főleg nem akadályozták meg. A MegaUpload nagyon jó üzlet volt, és ezt a tulajdonos világgá is kürtölte. A 38 éves német Dotcomnak (2010-ben költözött Új-Zélandra) 54 hitelkártyája, három útlevele és legalább húsz luxusautója volt, köztük egy rózsaszín Cadillac. Ezek most elkobzásra várnak. Az internetre pedig a Reuters szerint Dotcom még korábban feltett egy videót, amely Monacóban, egy luxusjachton készült, ahol egy hétvégét töltött bikinis lányok között. Dotcom szerint az „őrült hétvége” 10 millió dollárba került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.