A Bush-korszak egyik fejese lehet az új FBI-igazgató

James Comeyt a demokraták azért kedvelik, mert amíg lehetett, az igazságügyi minisztérium második embereként akadályozta a 2001. szeptember 11. után indított illegális lehallgatási programot.

James Comey volt igazságügyminiszter-helyettest, a Bush-korszak egyik vezető politikusát nevezi ki Barack Obama a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI igazgatójának – értesült az Associated Press. Az amerikai hírügynökségnek három, névtelenséget kérő forrás is arról beszélt, hogy Comey lesz az új FBI-igazgató; mivel a jelenlegi, Robert Mueller szeptemberben távozik, azonnali bejelentés nem várható.

Comeyt a demokraták azért kedvelik, mert igazságügyminiszter-helyettesként élesen ellenezte azt az illegális lehallgatási programot, amelyet az előző elnök, George Bush indított 2001. szeptember 11. után. A lehallgatásokra mindenféle törvényi felhatalmazás nélkül kerítettek sort, és évekig – 2007-ig – csinálták is, amíg Comey és Mueller lemondással fenyegette meg a republikánus adminisztrációt, amely ezután visszakozott, és felülvizsgálta a programot.

Miniszterhelyettesi kinevezése előtt Comey már évek óta a tűzvonalban dolgozott: New York déli körzeti főügyészeként – ez az egyik legnagyobb tekintélyű ügyészi hivatal az Egyesült Államokban – a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc volt a feladata. 2005-ben, már miniszterhelyettesként a főnökének, Alberto Gonzalesnek is nekiment az iraki és terrorizmussal gyanúsított személyek ellen alkalmazott amerikai vallatási technikák enyhén szólva megkérdőjelezhető jogszerűsége miatt.

Múltját figyelembe véve Comey kinevezésével a Fehér Ház valószínűleg jó pontot akar szerezni annál a sajtónál, amely nagyon haragszik, amiért az igazságügyi tárca lehallgatta az AP újságíróit, az FBI pedig a New York Timesra és a Fox Newsra is rászállt a kormányzati tisztségviselők által kiszivárogtatott információk miatt. Korábbi hírek még arról szóltak, hogy történetében először az FBI élére nő kerül, az a Lisa Monaco, aki jelenleg Obama terrorelhárítási tanácsadója.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.