A BT-hez fordult a szíriai ellenzék Homsz ügyében

A szír ellenzéket tömörítő Nemzeti Tanács hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgős összehívását kérte, miután Homsz városából a hadsereg által elkövetett tömegmészárlásról adtak hírt emberjogi aktivisták.

Mindazokat az államokat, amelyek védelmezik az Aszad-rezsimet, a szóban forgó gyilkosságok cinkosainak tekintjük – hangoztatta a Nemzeti Tanács közleménye.

Hírek szerint, miután egy hónapos ostrom után Homsz a hadsereg kezére került, a katonák tömeges letartóztatásokat hajtottak végre a lázadás központjának tekintett város több negyedében. Homszi ellenzékiek szerint Karm-ez-Zeitún és al-Adavije negyedében vasárnap 26 gyerek és 21 nő holttestére bukkantak rá – közülük egyeseknek elvágták a torkát, másokat leszúrtak. Az ellenzék videofelvétellel igazolta az állítást. Egy homszi aktivista szerint a holttesteket, megtalálásuk után, a Szír Szabad Hadsereg emberei fényképezték le. A damaszkuszi állami televízió ezzel szemben „fegyveres terrorista bandákat” vádolt a nők és gyerekek lemészárlásával, azt állítva: azért filmezték le őket az ellenzékiek, hogy „Szíria ellen hangolják a külföldet”.

A tervek szerint e hét elején a Biztonsági Tanácsban ismét vitát tartanak a szíriai helyzetről, valamint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy egyeztessenek az ügyben. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.