A britek megtehetik, hogy nem engedik be Vonát

Nagy-Britannia a közrend, illetve a közbiztonság veszélyeztetésére hivatkozva az uniós szabályokon belül megteheti, hogy nem engedi be Vona Gábort, a Jobbik vezetőjét a szigetországba.

2009 februárjában nem engedték be Geert Wilders iszlámellenes kijelentéseiről ismert holland politikust sem. Akkor a brit hatóságok azzal magyarázták döntésüket, hogy Wilders jelenléte valódi és súlyos veszélyt jelentene a társadalmi érdekre, mivel a muszlim- és iszlámellenes kijelentései veszélyeztetnék a közösség harmóniáját és ezért a közbiztonságot is az Egyesült Királyságban.

Wilders később fellebbezett a döntés ellen, és októberben nyert is a Menekültügyi és Bevándorlási Törvényszéken. 2010-ben végül a Lordon Házába, a brit felsőházba is eljutott, ahol beszédet tartott, és levetítette iszlám-ellenes filmjét.

Vona Gábor korábbi nyilatkozatok szerint helyi magyarok meghívására utazik Londonba, ahol lakossági fórumot tartana. Utazásának hírére azonban számos politikus és aktivista tiltakozott. Csütörtökön egy petíciót is eljuttattak a belügyminisztériumba, amelyben arra kérik Theresa May belügyminisztert, hogy tiltsa meg a Jobbik elnökének a Nagy-Britanniába való belépést. Ha ez mégsem történne meg, antirasszista aktivisták demonstrációt helyeztek kilátásba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.