A britek is lehallgatják Németországot

Simon McDonald nagykövetet Berlinben magyarázatra a külügyminisztériumba kérették. Az amerikaiak már nem figyelnek, a britek állítólag még igen.

Kedden Guido Westerwelle német külügyminiszter magyarázatra bekérette Simon McDonald brit nagykövetet, azután, hogy az Independent amerikai  titkosszolgálati dokumentumokra hivatkozva megszellőztette, Nagy-Britannia berlini missziója kémközpontként működik és hallgatja le a német törvényhozást és a kormányt. Ahogy a német külügy bejelentése szól, ha igaz, hogy a britek a diplomáciai kirendeltség helyiségeiből kémkedtek, akkor megszegték a nemzetközi törvényeket. Az nemrég derült ki, hogy az Egyesült Államok tíz éven át lehallgatta Angela Merkel kancellár mobiltelefonját, de az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelő állomását nem az amerikai nagykövetségen építették fel.

Az Independent cikke szerint a berlini brit nagykövetség „kőhajításnyira” van a német kormányzati épületektől, maga a megfigyelő állomás pedig egy henger alakú fehér sátor, amely az utcáról nem, csak a levegőből látszik. Erről a sátorról a német közszolgálati televízió, az ARD mutatott be infrafelvételeket; a britek – az adatgyűjtésre és megfigyelésre specializált titkosszolgálat, a GHCQ ügynökei – innen figyelnek. A brit nagykövetség jelenlegi épületét 2000-ben adták át. A sátor akkor már állt.

Az Independent megjegyzi, hogy „a potenciálisan mérgező” felvetés ugyanúgy mélypontra süllyesztheti a brit–német viszonyt, mint Merkel lehallgatása Berlin és Washington kapcsolatát. A botrány árnyékában az amerikaiak a múlt héten bezárták a maguk berlini kémközpontját, de a brit állítólag még mindig működik. A cikk szerint a GHCQ egyébként szinte mindenben partnere az amerikaiaknak, akik most a brit titkosszolgálat cheltenhami központjába költöztek. A szivárgó információk szerint Washington nemcsak Berlinben, hanem a világszerte mintegy 80 megfigyelőállomáson (SCS) lehúzta a rolót.

Az, hogy a britek is lehallgatják Németországot, az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által átadott dokumentumokból derült ki. Ezekre hivatkozva az Európai Unió már hivatalosan is felkérte David Cameron brit kormányfőt, nyilatkozzon a GHCQ tevékenységéről, de London nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva nem válaszolt. Jan Albrecht, a német Zöldek EP-képviselője erről azt mondta, aligha az európai együttműködés szellemében fogant dolog, hogy Cameron elutasítja a magyarázatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.