A britek is beszállnak a mali akcióba

Légi logisztikai segítséget nyújt a brit kormány Franciaországnak a Maliban zajló hadműveletekhez – közölte vasárnap hajnalban a brit miniszterelnöki hivatal.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint ugyanakkor London szárazföldi harcoló alakulatokat nem küld az afrikai országba. A mali hadsereg a francia expedíciós alakulatokkal együtt az ország déli része felé megindult iszlamista erőkkel harcol, és helyi jelentések szerint sikerült is megállítani a lázadók előretörését.

A brit miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint David Cameron brit kormányfő és Francois Hollande francia elnök szombat este telefonos megbeszélésen tekintette át a Maliban kialakult helyzetet, és azt, hogy Nagy-Britannia miként tud hozzájárulni a mali kormánynak nyújtott francia katonai segítséghez a szélsőséges lázadó erők elleni harcban.

A brit kormányszóvivő szerint arról született egyezség, hogy Nagy-Britannia légi szállítási kapacitást bocsát Franciaország rendelkezésére katonák és hadfelszerelés Maliba juttatásához.  Cameron és Hollande egyetértett abban, hogy a mali helyzet - tekintettel az országban folyó terrorista tevékenységre - tényleges veszélyt jelent a nemzetközi közösségre. A Downing Street szóvivője bejelentette azt is, hogy a brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági tanács kedden összeül és megvitatja a Maliban kialakult helyzetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.