A brazil elnök új gazdasági világrendet szorgalmaz

A brazil államfő új gazdasági világrend kialakítását szorgalmazza, egy olyan új rendszerét, amely nem a spekulatív tőkét, hanem "az emberi lényt" helyezi első helyre.

Luiz Inácio Lula da Silva hétfőn Rómában fejtette ki álláspontját a világgazdaságot megrázó pénzügyi válságról, azt követően, hogy megbeszélést folytatott Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökkel.

"A jelenlegi pénzügyi válság rendkívüli lehetőséget jelent arra, hogy átgondoljuk hibáinkat, és létrehozzuk az új világrendet, amelyben az emberi lény, a munkavállaló, a társadalmi és kulturális fejlődés, a tudományos és technológiai termelés képezi a gazdaság valódi hajtóerejét, nem pedig a spekulatív tőke" - mondta Lula, aki szerint a vezetőknek kevesebb piaci elemzőt kellene meghallgatniuk, helyettük sokkal több társadalmi, illetve fejlesztési kérdésekben jártas szakértő véleményét kellene kikérniük.

Napolitano kiemelte annak fontosságát, hogy a felzárkózó gazdaságok is szerepet vállaljanak az átfogó pénzügyi válság kezelésében. A hét legfejlettebb ipari országot és a legnagyobb feltörekvő gazdaságokat tömörítő csoport (G20), amelynek soros elnöki tisztét éppen Brazília tölti be, szombaton Washingtonban tart csúcstalálkozót. "Meggyőződésem, hogy az olyan feltörekvő országok, mint Brazília, jelentősen hozzá tudnak járulni az összehangolt és mélyreható politikák kialakításához nemzetközi szinten" - mondta az olasz elnök.

A G20-ak pénzügyi vezetői a múlt hét végén a brazíliai Sao Paulóban üléseztek. A tanácskozáson Brazília azt követelte, hogy a fejlődő országok kapjanak nagyobb szerepet a nemzetközi pénzügyi szervezetekben. Lula római sajtóértekezletén úgy fogalmazott, "nincs értelme annak, hogy az egész nemzetközi közösséget sújtó problémákat csak a gazdagok vitassák meg". Szerinte átláthatóbb és szigorúbban szabályozott pénzügyi rendszert kell kialakítani, ami lehetővé teszi a nemzetközi ellenőrzési mechanizmusok megerősítését.

A brazil elnök vasárnap érkezett négynapos látogatásra Olaszországba, illetve a Vatikánba. Kedden találkozik Silvio Berlusconi olasz kormányfővel, XVI. Benedek pápa pedig csütörtökön fogadja Lulát. A brazil elnök arra számít, hogy római látogatása alatt több stratégiai fontosságú gazdasági megállapodást is nyélbe ütnek. Az olasz-brazil kereskedelem mérlege az utóbbi öt év alatt megduplázódott, így értéke 2007-ben már elérte a nyolcmilliárd dollárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.