A brazil elnök tárgyalásokat sürget Iránnal

"Meg fogom kérdezni Obama elnököt, hogy mi a jelentősége a Medvegyevvel aláírt megállapodásnak az atomfejek leszereléséről. Mert nincs sok értelme olyan dolgokat hatástalanítani, amelyek fölött már amúgy is eljárt az idő" - nyilatkozta Luiz Ináció Lula da Silva brazil elnök az El País spanyol napilap újságírójának.

A brazil államfő hozzátette, otthon ő is őriz még egy csomó lejárt szavatosságú gyógyszert. "Ha komolyan kívánunk beszélni a leszerelésről, akkor elfogadhatatlan, hogy egyes országoknak szabad állig felfegyverkezniük, másoknak meg tilos fegyvereket bezerezni" - tette hozzá.

Lula da Silva azt megelőzően nyilatkozott hivatalában a spanyol újságírónak, hogy elindult volna Washingtonba a nukleáris biztonságról tervezett nemzetközi csúcsra.

- Pakisztánnak van atombombája, Izraelnek is. Érthető, ha valamely ország ettől fenyegetve érzi magát, saját atomfegyver létrehozásán gondolkodik. Nincs jogunk senkit sem a falhoz szorítani a vagy minden vagy semmi gyakorlata alapján - mondta a brazil elnök. Mint említette, Obamának, Sárkozynek és Merkel kancellárnak is kifejtette már, hogy Iránnal tárgyalni kell. Szükséges, hogy az irániak tudják, dúsíthatnak uránt békés célra, miközben a külvilágnak is biztonságban kell lennie, hogy a cél valóban csak a békés felhasználás. - Nem szabad abból az előítéletből kiindulni, hogy Ahmadinezsád terrorista, akit ezért el kell szigetelni, hanem folytatni kell a megbeszéléseket a végsőkig. - hangoztatta Lula da Silva. A brazil álláspontnak egyedül az szabhat korlátot, ha az ENSZ határozatot hoz Iránról, mert akkor Brazília azt végre fogja hajtani - nyomatékosította az elnök.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.