A BP nem akar az amerikai szenátus elé állni

Nem fogadja el londoni beszámolók szerint az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghívását a Lockerbie-ügyben Bob Dudley és Tony Hayward, a BP brit olajvállalat jövendőbeli és jelenlegi igazgatója.

A Mexikói-öbölbeli katasztrófáért felelős vállalat kedden erősítette meg, hogy az október 1-jén távozó Hayward helyét az amerikai Dudley veszi át. A jelenleg a Hayward helyetteseként tevékenykedő Dudley első bejelentései között számolt be arról, hogy sem ő, sem pedig főnöke nem jelenik meg a Lockerbie-üggyel kapcsolatban vizsgálódó bizottság előtt. Az amerikai fél azt kívánja tisztázni, hogy vajon az olajtársaság szerepet játszott-e tavaly a lockerbie-i merényletért elítélt líbiai Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi szabadon bocsátásában. Skócia abban a tudatban részesítette kegyelemben al-Megrahit, hogy a férfi végstádiumban lévő rákbeteg, akinek csak hónapjai vannak hátra. Az elítélt visszatérhetett Líbiába, és még ma is életben van.

A Lockerbie-merényletben 189 amerikai vesztette életét, az amerikai szenátus külügyi bizottsága szerint al-Megrahi szabadon engedése hozzásegítette a BP-t, hogy jövedelmező megállapodást kössön Líbiával. A Deepwater Horizon fúrótorony április 20-i katasztrófája rekordmértékű veszteséget okozott a társaságnak, amelynek égető szüksége van újabb feltárásokra. A társaság azonban nem ismeri el, hogy köze lett volna al-Megrahi elengedéséhez. Korábban ugyanakkor megerősítette, hogy 2007-ben lobbizott a brit kormánynál egy fogoly átszállításáért Líbiába, többet azonban nem közölt.

A BP vezetői, mint elmondták, nem jelennek meg a Robert Menendez demokratapárti szenátor vezette bizottság előtt, Bob Dudley viszont felajánlotta: maga és Hayward helyett a BP brit ágát irányító Peter Mathert küldi Washingtonba. A javaslatra Menendez dühösen reagált, az viszont egyelőre még nem ismeretes, hogy beéri-e Mather meghallgatásával.

A BP heteken belül megkezdi a mélytengeri fúrást a líbiai partoknál, a nagy területet felölelő új beruházás híre még tovább rontotta a vállalat megítélést az Egyesült Államokban. A társaság 900 millió dolláros szerződést kötött az Afrika legnagyobb olajtartalékával - 44 milliárd hordóval - rendelkező országgal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.