A börtönből is polgármester lenne a csalással vádolt orosz ellenzéki

Alekszej Navalnij szerdán regisztráltatta magát jelöltként a szeptemberi moszkvai főpolgármester-választásra. Ha a jövő héten elítélik, az öt év múlva tartandó elnökválasztást is rács mögött tölti.

Attól függetlenül, hogy évekre börtönbe küldhetik, szerdán Moszkvában főpolgármester-jelöltként regisztráltatta magát Alekszej Navalnij, a korrupció elleni harcáról és a Vlagyimir Putyin elleni 2011-es tüntetésekről ismert orosz ellenzéki aktivista. Navalnij a kirovi perben milliós csalással vádolják; az ügyész hat év börtönt kért rá, ítéletet a jövő héten hirdetnek az ügyben. Sok jóval Navalnijt nem kecsegteti, hogy az ügy bírája az elmúlt 130 perében nem hozott felmentő ítéletet.

Az orosz ellenzékit szerdán a rendőrök egy ki s időre őrizetbe vették, amikor a híveihez szólt a választási bizottság irodája előtt. Ahhoz, hogy indulhasson a főpolgármesteri székért, Navalnijnak 115 támogató aláírást kellett összegyűjtenie. Ez sikerült; arról, hogy az aláírásokkal és a regisztrációval minden rendben van, a választási bizottság tíz napon belül dönt. Az orosz törvények egyébként tiltják, hogy a szeptember 8-án tartandó megméretésen olyan jelöltek is indulhassanak, akiket korábban elítéltek. Novalnij politikai indíttatásúnak, a Kreml bosszújának tartja a kissé valóban mondvacsinált, korábban már többször ejtett vádakat, Ezek szerint  Navalnij Kirov terület kormányzójának a tanácsadójaként milliókkal károsított meg egy állami fakitermelő céget.

Moszkvában a főpolgármester-választást a az eddigi városvezető Szergej Szobjanyin lemondása miatt tartják szeptemberben. Szobjanyin Szobjanyin népszerű politikus, volt miniszterelnök-helyettes, akit , akit a moszkvaiak főleg a nagyszabású parkfejlesztési és a bicikliút-építési program miatt szeretnek. (A melegek viszont annál kevésbé, hiszen hároméves regnálása alatt többször betiltotta a városi melegfelvonulásokat.) Szeptemberben Szobjanyin egyébként újra indul a főpolgármesteri tisztségért, a legtöbb megfigyelő szerint pedig amit csinált, az nem több körmönfont PR-akciónál, a lemondás ugyanis hatalmas fejetlenséget okozott az ellenzéki körökben, hogy kit indítsanak ellene a megméretésen. Az ellenzék sokáig abban reménykedett, hogy Navalnijnál jobb ellenzéki jelölt lenne Mihail Prohorov milliárdos – aki Putyin ellen is indult a tavaly márciusi elnökválasztáson –, ám ő gyorsan lehűtötte a várakozásokat azzal, hogy nem hajlandó minden külföldi vagyonát Oroszországba vinni. Ez utóbbi a főpolgármester-jelöltség egyik feltétele Oroszországban.

Ami Navalnijt illeti, az ellenzéki aktivista a főpolgármesteri tisztség mellett elnöki ambíciókat is dédelget, csakhogy ezek is könnyedén semmivé válhatnak a jövő heti ítélet miatt. Ha Navalnij az ügyész kérésének megfelelően hat év börtönt kap, a 2018-as elnökválasztást is rács mögött tölti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.