A bombatámadás miatt nem hajlandóak eltemetni halottaikat

A hazara közösséghez tartozó nők ülősztrájkoltak tegnap a pakisztáni Kvettában, és kijelentették, hogy addig nem hajlandóak eltemetni a szombati bombatámadás áldozatait, amíg a hatóságok nem lépnek fel az elkövetők ellen.

Szombaton a szunnita fegyveresek egy síita piaci negyedben robbantottak, a támadás 84 halálos áldozatot és 169 sérültet hagyott maga után. A hazara nemzetiséghez tartozó síita muzulmánok rendkívül dühösek amiatt, hogy a pakisztáni hatóságok nem védik meg őket, miközben egyre több támadás éri a szunnitákhoz képest kisebbségben lévő közösséget.

A hazarák szerint a pakisztáni hatóságok nem védik meg őket
A girl cries during the funeral of victims of Saturday's bomb attack in a Shi'ite Muslim area, in the Pakistani city of Quetta February 17, 2013. Pakistan's unpopular government, which is gearing up for elections expected within months, faced growing anger on Sunday for failing to deliver stability after the sectarian bombing in the city of Quetta killed 81 people. REUTERS/Naseer Ahmed (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY)

Vasárnap körülbelül négyezer nő kezdett ülősztrájkba az Iránnal és Afganisztánnal határos Balukisztán tartomány központjában, Kvettában. Hidakat zártak le, és kijelentették, hogy addig nem hajtják végre a rituális temetéseket, ameddig nem lépnek fel a tettesek ellen. A tudósítások szerint a holttesteket egy mecsetbe vitték, de ahelyett, hogy megkezdték volna a szertartást, énekelni és tüntetni kezdtek. Kvettán kívül máshol – például Karacsiban is - tartottak demonstrációt és sztrájkot, írja a BBC.

A Laskar-e-Dzshangvi szélsőséges szunnita szervezet magára vállalta a szombati támadást. Egy hónapon belül ez volt a második legpusztítóbb bombatámadás, januárban egy biliárdszalonban már robbant egy bomba, akkor 90-en haltak meg. Februárban 24-en haltak meg egy mecsetben, így összesen csak 2013-ban közel 200-ra emelkedett a síita halálos áldozatok száma.

Balukisztán tartomány kormányzója, Navab Zulfikar Magszi – aki az utóbbi robbantások után nagyobb hatalmat is kapott – azt mondta, hogy a helyi biztonsági szervek vagy túl ijedtek voltak, vagy túl kevés információ állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy cselekedjenek. Korábban a kormányzó szabad kezet adott nekik a szélsőséges csoportokkal szembeni fellépésre, de úgy tűnik, ennek nem volt túl sok eredménye.

Kvettában körülbelül 600 ezer hazara él, többségük Afganisztánból érkezett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.