A bolíviai titkosszolgálatnak dolgozott Rózsa Flores?

Evo Morales bolíviai elnök az autonómiára törekvő Santa Cruz-i elit lejáratására használhatta fel a „külföldi terroristák” csoportját. Magyarosi feltartott kézzel halt meg.

Elutasította az Amerikai Államok Szervezetének Emberi Jogi Bizottsága a Tóásó Előddel együtt terrorizmus gyanújával a la Paz-i San Pedro börtönben raboskodó bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadic védőügyvédjének kérését, hogy vizsgálóbizottságot menesszenek Bolíviába ügyük kivizsgálására. Az El Deber napilap csütörtöki értesülése szerint a kérés visszautasítását a bizottság illetékese azzal indokolta, hogy csak kormányok igénye esetén vizsgálódhatnak folyamatban lévő nyomozásokkor.

Egyébként Írországban is végeztek utólagos boncolást az áprilisban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában megölt 25 éves Michael Dwyer tetemén, s az ír orvosszakértői vélemény szerint egyetlen, ám azonnal halálos lövés érte a szívén. A lövedék felülről lefelé hatolt, eszerint vagy feküdt vagy ágyban ülő helyzetben végeztek vele. A Dublinban kedden ismertetett patológusi vélemény alapján Dwyer hozzátartozói közölték, hogy nemzetközi vizsgálatot követelnek, ugyanis az eredeti bolíviai patológiai jelentés hat találatról szólt, amelyeket távolabbról adtak volna le. (Nyilvánvalóan alátámasztandó azt a hivatalos verziót, hogy a bolíviai kommandó a szállodai rajtaütéskor ellenállásba ütközött és tűzharcban végeztek a Rózsa Flores Eduardo vezette „külföldi zsoldoscsoport” három tagjával.) A The Irish Times napilap megszólaltatta Kieran Geraghty halottkémi specialistát, aki szerint egyértelmű, hogy a bolíviai orvoskollégái téves megállapításokra jutottak.

A romániai születésű Magyarosi Árpád tetemén a Máltai Lovagrend megbízásából Magyarországon végzett boncolás és orvosszakértői jelentés, illetve az erre alapuló virtuális rekonstrukció - amelyet lapunkban tíz napja ismertettünk - ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy a megadást jelképező feltett karú áldozatra adtak le, összesen hét lövést. (Rózsa Florest rokonai Santa Cruzban temették el, így utólagos boncolást rajta nem végeztek független orvosok.)

Figyelemreméltó fejlemény, hogy a dublini vizsgálat eredményének ismertetésén megjelent Beatriz Souviron, Bolívia Nagy-Britanniába és Írországba akkreditált nagykövete. Mint a Belfast Telegraph beszámolt róla, a nagykövet kommentárként annyit közölt, Dwyert megfigyelték attól kezdve, hogy 2008 novemberében megérkezett Bolíviába, s felvette a kapcsolator Rózsa Flores csoportjával. A BBC pedig azt jelentette, hogy nagykövet szerint a bolíviai kormány kész együttműködni bármilyen nemzetközi vizsgálattal a Rózsa Flores vezette csoportról.

Dwyer családjai egyébként elmondta, hogy tudomásuk szerint a fiú egy testőrképző tanfolyamra utazott ki Bolíviába az egyik írországi biztonsági cégnél alkalmazott Révész Tibor társaságában, aki viszont januárban elhagyta a dél-amerikai országot.

Közben Bolíviában is újra Evo Morales kormánya és az ellenzék politikai csatájának témája lett az állítólagos Rózsa Flores-féle terrorcsoport ügye. Csütörtökön Álvaro García Linera alelnök "szégyenletesnek" nevezte, hogy egyes törvényhozók, akik "felesküdtek a haza védelmére", most "bűnözők és szeparatisták védőügyvédjeiként" lépnek fel. Felháborodását az váltotta ki, hogy Bernardo Montenegro képviselő és Wálter Guiteras szenátor, mindketten az ellenzéki Podemos képviseletében, vizsgálatot követelnek a Rózsa Flores ügy nyomozását vezető Marcelo Soza ügyész ellen, miként információk visszatartása miatt Alfredo Rada belügyminiszter ellen.

A vitát egy fénykép felbukkanása indította el: az állítólag még 2007-ben készült felvételen - mint már megírtuk - Rózsa Flores társaságában az alias El Viejo (aki kezdetben a nyomozás koronatanúja volt, de aztán külföldre szökött, s visszavonta korábbi vallomását) illetve Wálter Andrade, a bolíviai rendőrség (néhány hete feloszlatott) különleges akcióegységének a parancsnoka látható. Andrade szeptember végén autóbalesetet szenvedett, de a kórházban kész volt válaszolni Marcelo Soza ügyész kérdéseire. Bolíviai lapértesülések szerint Andrade kitérő választ adott a fotó valódiságára azzal, hogy "nem emlékszik rá". Ugyanakkor az egyértelmű, hogy ő irányította az április 16-i kommandós akciót a Santa Cruz-i Las Americas szállodában, ahol Rózsa, Magyarosi és Dwyer az életét vesztette, Tóásót és Tadicot pedig elfogták. Mint Andrade állította, őket azért hagyták életben, mert nem álltak ellen fegyveresen. Az ügyész több kérdésére is Andrade azzal válaszolt, hogy a Rózsa-csoport megfigyeléséről rendre jelentett Alfredo Rada belügyminiszternek, s ezért nem kíván az ügyész előtt részletekről beszámolni.

Ezek után a bolíviai parlamentben a terrorista csoport ügyének vizsgálatára alakult többpárti különleges bizottsága is meg kívánta hallgatni a különleges akciócsoport parancsnokát, ám Andrade elzárkózott, írásban csak annyit közölt, hogy az ügyésznek már mindent elmondott.

Ha az említett 2007-es fotó valódi, s Rózsa Flores a bolíviai titkosszolgálatok játékszere volt, egy teljesen új forgatóköny bontakozik ki, amely szerint Evo Morales kormányzata az autonómiára törekvő Santa Cruz-i elit lejáratására használta fel a „külföldi terroristák” csoportját. Hiszen ma már a nyomozásban a lényeg, hogy ki és kik pénzelték ezeket „a zsoldosokat”, így próbálják perbe fogni a Pro Santa Cruz mozgalom számos vezetőjét. A Las Americas szállodabeli kommandós akció túlélője, Tóásó Előd lehet, hogy eleve is naiv, vétlen szereplő, ám ebben a forgatókönyvben már áldozat is, akit hónapok óta tartanak börtönben terrorizmus gyanújával.

Eduardo Rózsa Flores 2002. február 5-én Budapesten, a Magyar Játékfilmszemlén készült képen
Eduardo Rózsa Flores 2002. február 5-én Budapesten, a Magyar Játékfilmszemlén készült képen. (Akkor Fekete Ibolya: Chico címû filmjének főszerepét alakította.)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.