A BMW is szembenéz náci múltjával

Nem tagadják meg a nagyapjukat, de jobban örültek volna, ha másképp viselkedik a náci időkben - mondta a Die Zeitnak Gabriele Quandt, a BMW tulajdonos Quandt család tagja. Nagyapjuk bizonyíthatóan sokat profitált a náci árjásításból és a kényszermunkásokból.

Nem tagadják meg a nagyapjukat, de jobban örültek volna, ha másképp viselkedik a náci időkben - mondta a Die Zeitnak Gabriele Quandt, a BMW tulajdonos Quandt család tagja, és unokatestvére, Stefan Quandt, a BMW egyik főrészvényese. Nagyapjuk, Günther Quandt most már bizonyíthatóan sokat profitált a náci árjásításból és  a kényszermunkások alkalmazásából.

A Quandt-család így csatlakozott azokhoz a német nagyvállalkozókhoz, akik az elmúlt években elismerték: felmenőik messze nem viselkedtek grál lovagként a náci időszakban, sőt, a cégük növekedéséhez, megerősödéséhez alapvetően hozzájárult a kényszermunkások kizsákmányolása.

Csütörtökön jelent meg Németországban "A Quandt-család felemelkedése" című könyv, amit a neves történész, Joachim Scholtyseck a család teljes archívumának - köztük magánlevelezésének - felhasználásával írt. A könyvet a család finanszírozta, miután 2007-ben egy tévéfilm kemény vádakat fogalmazott meg a családtagokkal szemben. Ezek egy részéről mára kiderült, hogy túlzottak voltak, ám a film arra is alkalmat szolgáltatot, hogy a családtagok belássák: jobb szembesülni a múlttal, még ha ez olkyor nagyon kellemetlen dolgokat hoz is a felszínre.

A legtöbb nagy német céghez hasonlóan a Quandt család birodalmában sem jelentett éles választóvonalat a náci rezsim bukása: a vállalatokat ugyanazok az emberek vezették tovább, akik korábban is a kormányrúdnál ültek. Sok helyen gyorsan igyekeztek elfeledkezni az 1933 és 45 közti évekről, és arról, hogy mitől is tudott ekkorára nőni egy vállalat. A német vállalatok a 80-as évektől kezdve már belátták ,hogy a múltat nem lehet teljes mértékig a szőnyeg alá söpörni, így például az "Emlékezés, Felelősség és Jövő" elnevezésű alaptványon kereszül több mint 5 milliárd eurót fizettek ki az egykori kényszermunkásoknak. Ebben a Quandt család is részt vett.

Ám - amint arra a Die Welt rámutat - ez nem elegendő, immár a személyes felelősséget is vizsgálják. Mint az új jkönyvből kiderül, Günther Quandt mindent alárendelt a profitszerzésnek, szívesen dolgoztatta a kényszermukásokat, hiszen így jóval olcsóbban tudott termelni. Ugyanez hajtotta az árjásítás terén is: amikor átvette a zsidóktól a cégeiket, a lehető legkevesebbet igyekezett fizetni értük. Unokája, Gabriele Quandt maga mondja: ha már proftált az árjásításból, akkor legalább nagylelkű lehetett volna. De mindezt úgy fogta fel, mint egy szerencsés fordulatot, amiből a cége további előnyökre tehet szert. Ám a kutatásból az is kiderül, hogy Günther Qaundot nem lehet azzal vádolni, hogy csupán a kényszermunkásokon gazdagodott volna meg: a cégei már a második világháború előtt is komoly nyereséget termeltek.  

Quandt tipikus példája volt annak az üzletembernek, aki belesimult a rendszerbe. Annak ellenére nem lett ellenzéki, hogy 1933-ban a nácik négy hónapra letartóztatták. Végül négymillió birodalmi márkába került a szabadsága visszaszerzése, tagja lett a náci pártnak is, ám antiszemitának nem lehetett nevezni. 

Érdekes családi szálak is fűzték a legfelsőbb körökhöz: második felesége, Magda  1931-ből Joseph Göbbels propagandaminiszter felesége lett. Az esküvőn Hitler volt Göbbels tanúja. Quandt kisebbik fia, Harald a Göbbels család gyerekeivel nevelkedett - a családból egyedül ő élte túl a háborút, Goebbels és felesége megmérgezte hat közös gyereküket, majd ők is öngyilkosok lettek.

Stefan Quandt és édesanyja, Johanna, a BMW fő részvényesei egy 1999-es archív felvételen
FILE PHOTO 6JUL99 - A File Photo shows Johanna Quandt and her son Stefan the majority shareholder of BMW with 48 percent, smiling as she attends a reception for the former Chief executive of BMW, Mr. Eberhard von Kuhnheim in Munich, July 6 1999. German luxury car maker BMW AG denied on Sunday that its dominant shareholder, the Quandt family, was poised to sell its stake in the company. The BMW annual shareholder meeting will take place tomorrow, May 16 in Munich. MAD/WS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.