A biztonságiak nem engedték ki a menekülő fiatalokat

A brazil rendőrség letartóztatott három embert a Santa Mariában történt diszkótűzzel kapcsolatban, amelynek 231 halálos áldozata főleg 16 és 20 év közötti fiatal volt.

A rendőrség a Kiss nevű egyetemi szórakozóhely egyik tulajdonosát, a Gurizada Fandangueira együttes egyik tagját és a biztonsági főnököt kérdezi ki, a klub másik tulajdonosát állítólag még keresik.

Csak egy vészkijárat volt nyitva, esélyük sem volt a menekülésre
A relative of victims of the fire at Boate Kiss nightclub attends a collective wake in the southern city of Santa Maria, 187 miles (301 km) west of the state capital Porto Alegre January 27, 2013. The nightclub fire killed at least 232 people in Santa Maria early on Sunday when a band's pyrotechnics show set the building ablaze and fleeing partygoers stampeded toward blocked and overcrowded exits in the ensuing panic, officials said. REUTERS/Edison Vara (BRAZIL - Tags: DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)

Vasárnap a dél-brazíliai Rio Grande do Sul államban fekvő város, Santa Maria egyik diszkójában bulit tartottak az elsőéves hallgatóknak, a parti azonban tragédiával végződött. A színpadon játszó Gurizada Fandangueira zenekar egyik tagja meggyújtott egy tűzijátékot, de olyan szerencsétlenül, hogy kigyulladt a hangszigetelés. A tűz villámgyorsan elterjedt. A fiatalok pánikszerű menekülésbe kezdtek, de sokan nem jutottak ki a szórakozóhelyről: a tragédiában 231-en meghaltak és 200-an megsérültek. Sokan a füst miatt vesztették életüket, az egyik brazil csatorna szerint az áldozatok többsége 16 és 20 év közötti volt. Annyi halott volt, hogy a helyi hullaház megtelt, és a tornacsarnokba szállították az áldozatokat. A BBC helyi tudósítója szerint a Santa Maria-i emberek nagy együttérzésről tettek tanúbizonyságot: a más városból érkező hozzátartozóknak ingyen szállást és ételt biztosítottak.

A hatóságok többek között azt vizsgálják, hogy milyen volt a biztonsági készültség a klubban. Sokaknak esélyük sem volt a menekülésre, ugyanis csak egy vészkijárat volt nyitva a szórakozóhelyen. A túlélők és egy rendőrségi nyomozó az Associated Pressnek azt is elmondta, a biztonsági őrök megpróbálták megakadályozni, hogy a fiatalok elhagyják a klubot, Brazíliában ugyanis az a szokás, hogy a számlát az este végén fizetik ki a vendégek, amíg nem rendezik a tartozásukat, nem engedik ki őket.

A klub egyik tulajdonosa megerősítette, hogy a szórakozóhely működési engedélyének meghosszabbítása folyamatban van, a tűzvédelmi bizonyítványuk pedig tavaly lejárt. A tüzet okozó banda egyik tagja azt állítja, hogy még sosem volt probléma az általuk használt eszközökkel. Elmondta, hogy az egyik biztonsági őr egy tűzoltó készülékkel rohant oda hozzájuk, a készülék azonban nem működött. A tűzben tangóharmonikását is elvesztő banda, illetve a tulajdonosok a tragédia óta folyamatosan kapják a fenyegető leveleket az áldozatok rokonaitól.

Hétfőn már megkezdődött az áldozatok temetése, Brazília három napos gyászt jelentett be, Santa Mariában pedig harminc napig gyászolnak majd. A brazil kormány elhalasztotta azt a hétfői ünnepséget is, amelyen arról emlékeztek volna meg, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokságig már csak 500 nap van hátra.

A chilei útját megszakító Dilma Rousseff elnök több miniszterrel együtt meglátogatta a túlélőket a helyi kórházban, ahol még mindig több mint száz embert kezelnek főleg füstmérgezéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.