A bíró nyújtott be ártatlansági kérelmet a coloradói filmszínházi ámokfutó nevében

Az ügyben eljáró bíró nyújtott be ártatlansági kérelmet kedden James Holmes nevében, aki a Denver egyik elővárosában tavaly júliusban 12 embert megölt, további 58-at megsebesített a legújabb Batman-film, A sötét lovag: Felemelkedés premierjén.

William Sylvester bíró azért szánta magát erre a lépésre, mert meg akarta akadályozni az eljárás elakadását. Holmes ügyvédjei ugyanis még nyolc hónappal a gyilkosságsorozat után sem készültek el a hivatalos állásfoglalással azzal kapcsolatban, hogy védencüket bűnösnek vagy ártatlannak tartják-e. Sylvester bíró kijelentette, hogy az ügyvédek, akik megpróbáltak halasztást kieszközölni, egy későbbi időpontban is kérvényezhetik majd, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak.

A gyilkossággal és emberölési kísérlettel több mint 160 pontban vádolt 25 éves Holmes jelen volt a meghallgatáson és ültében ritmikusan jobbra-balra ingatta fejét. Amennyiben a védelem azt kéri majd, hogy beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak, akkor a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza kénytelen lesz alávetni magát egy Colorado állam által lefolytatandó hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak. Ez megállapítja majd, hogy lefolytatható-e ellene a rendes igazságszolgáltatási eljárás.

Az állig felfegyverzett, rendőrkommandós védőfelszerelést viselő Holmes 2012. július 20-án, Denver Aurora nevű elővárosának Century 16 filmszínházában, a Batman-sorozat legújabb részének éjféli bemutatóján tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre. A vádlott ügyvédjei korábbi bírósági meghallgatásokon elmondták hogy védencük egy meg nem nevezett elmekórban szenved, továbbá pszichiátriai kezelés alatt állt, mielőtt megbukott egy záróvizsgán, és májusban kénytelen volt abbahagyni a tanulmányait.

Ha a hivatalos elmeorvosi vizsgálat beszámíthatónak találja Holmest, a bíróság akár halálra is ítélheti, ám ilyen büntetést 1997 óta nem hajtottak végre Coloradóban. A fellebbezési folyamat évekig is eltarthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.