A birkózó sem tudta megverni a hivatalban lévő elnököt

Hiába ő Mongólia legerősebb embere, a hagyományos ulánbátori Naadam ünnepi sportjátékok tizenegyszeres birkózóbajnoka, Badmanjambu Bat-Erdene szerdán mégis alulmaradt a vetélkedésben Cahjagín Elbegdorzzsal szemben.

Ám minthogy ezúttal nem fizikai, hanem politikai megmérettetésről, mégpedig elnökválasztásról volt szó, nem meglepő, hogy a hivatalban lévő államfő, Elbegdorzs kerekedett felül. A Harvardon végzett egykori újságíró – aki 1990-ben aktív szerepet játszott a hét évtizedig tartó szocialista rendszer megdöntésében – két miniszterelnöki ciklust követően 2009-ben a Demokrata Párt színeiben győzött először elnökválasztáson.

Ezúttal inkább az volt a meglepetés, hogy csupán kilenc százalékkal előzte meg vetélytársát. A harmadik helyen egyébként Udval Natsag volt egészségügyi miniszter végzett, akinek indulása azért kelthetett ­figyelmet, mert a közép-ázsiai, mintegy hárommillió lakosú, ám a Góbi sivatag miatt hatalmas kiterjedésű ország történetében ő az első nő, aki az államfői tisztért rajthoz állt. Natsag tíz százalék alatti eredménye feltehetően annak tudható be, hogy a korrupció vádjával börtönbüntetését töltő korábbi Nambarin Enhbajar elnökhöz és így a szocialista időszak utódpártjához, a Népi Forradalmi Párthoz kötődik. A ­választási bizottság közlése szerint a csaknem 1,9 millió mongol szavazópolgár mintegy 64 százaléka járult szerdán az urnákhoz.

A választási kampányban – talán nem véletlenül – a fő téma a korrupció volt, a jelöltek egymást túllicitálva ígértek kemény fellépést a visszaélőkkel szemben. Azért lehetett ­ebből a szempontból Elbegdorzs helyzete a legkedvezőbb, mert az ő elnöksége alatt küldték rács mögé elődjét és más kormányzati hivatalnokokat is. Más kérdés, hogy pártjából, a kormányzó Demokrata Pártból senki sem került bíróság elé. Az ötvenéves államfő magabiztosan állította utolsó kampánybeszédében is, hogy megválasztása esetén folytatja a megkezdett harcot a korrupció ellen, s befejezheti, amit elkezdett négy éve.

A sporteredményei mellett jogi végzettséget is szerzett Bat-Erdene – aki immár harmadik periódusban is képviselő a jelenleg ellenzékben lévő Mongol Néppárt színeiben – az életszínvonalbeli különbségek csökkentésével, a társadalom szegényebb egyharmada helyzetének a javításával kampányolt. Szerinte a korrupció elleni harchoz alapfeltétel, hogy a politikától függetlenítsék az igazságügyi szerveket, mert azok jelenleg a kormányzó pártot szolgálják ki.

A pénzügyi visszaélések különösen azóta váltak központi témává, hogy a külvilág érdeklődése megnőtt Mongólia természeti kincsei, egyebek között a réz, az arany és a kőszén lelőhelyei iránt. A külföldi beruházásoknak köszönhetően az utóbbi két évben Mongólia két számjegyű gazdasági növekedést produkált.
2001-ben fedezték fel például az Oju Tolgoj lelőhelyet, mintegy 80 kilométerre a kínai határtól, amelybe az angol–ausztrál Rio Tinto és az amerikai Ivanhoe Mines ruházott be a mongol kormánnyal közös vállalkozásként eddig már több mint hatmilliárd dollárt. A becslések szerint a hatalmas bánya az évtized végére az ország GDP-jének egyharmadát fogja biztosítani.

Az első rézszállítmányt már egy ideje el is lehetett volna indítani Kína felé, ám a Reuters értesülése szerint a kormány visszatartotta, alighanem választási megfontolások miatt. A közéletben és részben a parlamentben ugyanis felerősödtek azok a hangok, amelyek a nemzeti vagyon védelmének jelszavával kifogásolják a külföldi beruházók részesedését a bányászati szektorban.

Elbegdorzs a győzelmét ünnepli. Meglepetés csak a mindössze kilencszázalékos különbség volt
Mongolia's President Tsakhia Elbegdorj (C) celebrates his re-election with members of his cabinet at Sukhbaatar square in downtown Ulan Bator June 27, 2013. Elbegdorj, who wants more controls on foreign mining investments, has emerged as the winner of Wednesday's polls with a narrow majority of votes cast, the country's election commission said on Thursday. REUTERS/Carlos Barria (MONGOLIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.