A bevándorlók nyelvtudását is ellenőriznék a britek

David Cameron kormányfő után Iain Duncan Smith munkaügyi miniszter szította tovább a London és Brüsszel közötti feszültséget elképzelésével.

Pénteken ugyanis felvázolta, miként szigorítanák a szociális juttatásokat, amelyeket a bevándorlók igénybe vehetnek. Mint azt a Konzervatív Párt korábbi vezetője a The Times napilap véleményoldalán megjelent cikkében is jelzi, a kormány megnehezíti a jóléti ellátásra jelentkezők dolgát. Jövő héten száznál is több kérdéssel egészítik ki az 1994-ben bevezetett Habitual Residence Testet, amelyet minden jóléti ellátásra jelentkező külföldi állampolgárnak vagy hosszú ideje külföldön tartózkodó britnek ki kell töltenie. Nem elhanyagolható részlet, hogy a módosítást mindössze pár héttel a bolgár és román munkavállalókra vonatkozó átmeneti korlátozás január 1-jei feloldása előtt hajtják végre.

Duncan Smith cikkéből kiderül az is, hogy mielőtt a friss bevándorlók lakástámogatásban részesülhetnének, igazolniuk kell, hogy megfelelő angoltudással rendelkeznek, vagyis munkavállalásuknak nincs nyelvi akadálya. Fel kell készülniük arra is, hogy a munkaerő-közvetítő irodák személyre szabott információkat kérhetnek arról, például miért költöztek Nagy-Britanniába, és korábban milyen erőfeszítéseket tettek a munkakeresésre. Írásában az általában IDS-ként emlegetett tory politikus megemlíti: tisztában van azzal, hogy az Európai Bizottság nem kedveli az életvitelszerű itt-tartózkodáshoz a vizsgát, sőt kész Nagy-Britanniát bíróság elé citálni az ügyben. Duncan Smith azonban nem tágít meggyőződésétől: „nem pusztán törvényes, de elengedhetetlen is, hogy csak azok a bevándorlók élvezhessék a jóléti támogatásokat, akik aktívan keresnek munkát”.  

A The Daily Telegraph egy meg nem nevezett EU-diplomatát idéz, aki reméli, Iain Duncan Smith-nek „jó ügyvédei vannak, illetve a kormány képes lesz kifizetni az intézkedése miatt kivetett tetemes pénzbüntetést”. A konzervatív napilap forrása felteszi a kérdést, vajon „mit szólna London ahhoz, ha a Spanyolországban élő brit nyugdíjasokat, vagy a Franciaországba áttelepedett brit állampolgárokat nyelvvizsga letételére kényszerítenék, mielőtt igénybe vennék a nekik járó szolgáltatásokat”? A néhány hónappal ezelőtt közzétett adatok szerint a munkaképes korban lévő, szociális támogatásban részesülő 5,6 millió fő közül majdnem 400 ezer, azaz hét százalék azok aránya, akik még nem voltak brit állampolgárok, amikor társadalombiztosítási számért folyamodtak. A Times szerint ez százezerrel több, mint 2008-ban volt.

Iain Duncan Smith
Britain's former Conservative Party leader Iain Duncan Smith delivers his keynote speech on the third day of the Conservative Party annual conference in Blackpool, October 2, 2007. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.