A beteg gyerekeket sújthatja az örökbefogadást tiltó orosz törvény

Az orosz gyermekek amerikai állampolgárok általi örökbefogadását tiltó törvény miatt sok beteg gyerek járhat rosszul. A jogszabályt ellenzők és támogatók abban egyetértenek, hogy az árvaházak a korrupció melegágyainak számítanak, ráadásul túlzsúfoltak is.

Az Új Remény Keresztény Örökbefogadási Ügynökség szentpétervári irodája az amerikaiak által örökbefogadott gyerekekről készült mosolygós képekkel van tele. Sokan közülük betegek, és nagy szükségük van a megfelelő egészségügyi ellátásra, amit új szüleiknél meg is kapnak. Elhelyezésüket az ügynökség intézte el.

A duma múlt pénteken fogadta el az orosz gyermekek amerikai állampolgárok általi örökbefogadását tiltó törvényt, amelyet anti-Magnyitszkij-törvénynek is neveznek. (Barack Obama december 14-én hagyta jóvá a vizsgálati fogságban 2009-ben meghalt Szergej Magnyitszkij orosz jogászról elnevezett törvényi záradékot, amely megtiltja, hogy a férfi halálával kapcsolatba hozható orosz tisztviselők beutazzanak az Egyesült Államokba, és utasítást ad kintlévőségeik befagyasztására.)

Erre válaszul fogadták el az örökbefogadásról szóló törvényt, amely életbe lépéséhez még Vlagyimir Putyin jóváhagyására is szükség van. Az orosz kormány egyelőre tiltakozik, mert szerintük az új törvény az orosz családjogi törvénnyel, de több nemzetközi egyezménnyel is ellentétes.

Az új jogszabály betiltja az örökbefogadással foglalkozó ügynökségeket, így a Galina Szigajeva vezette irodát is, ahol a Reuters készített riportot. Szigajeva szerint a beteg gyerekek az oroszoknak nem kellenek, elutasítják őket. Csak ezután ajánlják fel őket külföldieknek, akik közül sokan befogadják az ápolásra szorulókat is.

A törvényt ellenzők és támogatók abban egyetértenek, hogy az orosz árvaházak túlzsúfoltak, vezetőik korruptak, és alig sikerül elhelyezni a gyerekeket. 2011-ben az adatok szerint 650 ezer árva gyerek volt Oroszországban, közülük 110 ezer élt állami intézményekben. Ezzel szemben az Egyesült Államokban valamivel több, mint 50 ezer gyerek élt valamilyen intézményben. 2011-ben az orosz szülők 7400 gyereket fogadtak örökbe, külföldiekhez –főleg amerikaiakhoz - pedig 3400 gyerek került. Az amerikaiak által örökbefogadott gyerekek kilenc százaléka volt beteg.

A jogszabályt támogató politikusok szerint a tiltás reformot indíthat el, és meglendítheti az országon belüli örökbefogadást. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szerint a külföldi örökbefogadás annak a következménye, hogy az állam és a társadalom nem figyel oda eléggé az árvákra. Az egész a közöny eredménye.

A külföldi örökbefogadás korrupciót gerjeszt

Egy orosz társadalmi szervezet vezetője azt állította, hogy az orosz gyerekek külföldiek általi örökbefogadása agresszív korrupciót gerjeszt az orosz végrehajtó hatalomban - állította egy orosz társadalmi szervezet vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak, amely szerdán közölte az interjút.

Alekszej Rudov, az úgynevezett Új családhoz program vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak elmondta: maga az örökbefogadási rendszer termeli ki a korrupciót, minthogy számos korlátozást tartalmaz. Példaként említette, hogy az örökbefogadást engedélyező bíróság előtt dokumentumokkal kell bizonyítani, hogy mielőtt külföldiekhez kerülnének az orosz gyermekek, legalább három alkalommal eredménytelenül ajánlották fel örökbefogadásukat orosz állampolgároknak.

Alekszej Rudov szerint a külföldiek elsősorban egészséges, négyévesnél kisebb gyermekeket szeretnének magukhoz venni, de az örökbe fogadható orosz gyerekek csupán három százaléka tartozik ebbe a korosztályba. A külföldieknek - annak érdekében, hogy úgymond versenyre kellhessenek az orosz örökbefogadókkal az egészséges kisgyermekekért,- azt kell elérniük, hogy a gyermekekre ne tartsanak igényt Oroszországban. Ezért "kénytelenek lepaktálni a gyermekelhelyezéssel foglalkozó bürokratákkal, a gyermekotthonok vezetésével, néha magas rangú hivatalnokokkal, az ellenőrző szervek képviselőivel is" - mondta az orosz szakember.

Rudov ellenzi a külföldieknek történő örökbeadást és azt állítja, hogy bár az amerikai állampolgárok komoly betegségekkel küzdő gyermekeket is örökbe fogadnak, ennek hátterében az áll, hogy egyrészt ilyen esetekben sokkal kevesebbet kell fizetni a közvetítő ügynökségeknek, másrészt az árvák egy része csak papíron él valamilyen fogyatékkal, vagy a betegségük gyógyítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.