A Barack titka

„The lady in red" - Barack Obama az anyai ágon magyar származású Ines Funkétól tudta meg, mit jelent magyarul a Barack. Az amerikai elnök élőben is nagyon fesztelenül viselkedik.

Az első négy kérdezési lehetőségnél csak a karjait nyújtogatta, az utolsónál azonban felpattant a helyéről és ugrálva kért szót Barack Obamától. - The lady in red - mutatott az Egyesült Államok elnöke a strasbourgi Rhénus sportcsarnokban a piros pólót viselő Ines Funkéra, aki heidelbergi egyetemista társaival együtt vett részt a kérdésekre is lehetőséget adó múlt pénteki „townhall meetingen".

Az anyai ágon magyar, apai ágon német származású francia-politika-matematika szakos hallgató azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a CNN és más hírtévék élő közvetítésében felvilágosította Obamát, mit jelent magyarul a demokrata politikus keresztneve. - Édesanyámmal magyarul beszélünk otthon, s gyakran szóba kerül, hogy a különböző nyelvek milyen furcsa egybeeséseket okoznak. Elhatároztam, ha szót kapok Obamától, mindenképpen megemlítem, hogy a Barack mit jelent magyarul - mondta lapunknak nyilatkozva a francia nyelvi tanulmányait éppen Strasbourgban folytató, szüleihez hasonlóan tanári pályára készülő 19 éves Ines, aki a heidelbergi Német-Amerikai Intézet szervezésében jutott be a fórumra.

A szabad idejében evező és maratoni távot is futó, Heidelbergben született lánynak bevallása szerint egy pillanatra megállt a szíve, amikor Obama megszólította. A kérdezési lehetőségnek azért is örült, mert a közel fél órás elnöki beszéd alatt csak a washingtoni vendég hátát látta. Funke és társai ugyanis pont a szónok mögötti tribünön ültek. Ines szerint az elnököt élőben is nagyon spontán emberként viselkedett.

A hölgy azt is megkérdezte tőle, nem bánta-e meg, hogy ringbe szállt a Fehér Házért. Obama többek között azzal válaszolt: sokszor érzi a vállán a pozícióval járó terhet, de mindezzel együtt a legnemesebb dolognak a közszolgálatot tekinti. Azt, hogy hosszú távon a teljes életet az jelenti, ha az ember nemcsak maga és közvetlen családja jólétére gondol, hanem arra is: mit tehet másokért.

Ines Funke
Ines Funke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.