A bangladesi ellenzék bojkottálja a választásokat

A vasárnapi választásokat megelőzően tovább éleződött a feszültség a 160 millió lakosú Bangladesben.

Az ellenzéki Nemzeti Párt (BNP) már korábban a választások bojkottjára szólított fel, s most ezt szombat reggeltől 48 órás általános sztrájk meghirdetésével nyomatékosította. “Felhívom a honfitársaimat a választások nevében készülő csalás teljes bojkottjára” - ismételte meg Begum Khaleda Zia, a BNP vezetője, akit - állítása szerint - gyakorlatilag háziőrizetben tart a kormányzó Awami Liga rendőrsége. A kormány viszont cáfolja, hogy korlátozták volna az ellenzéki politikusnő mozgását.

A Nemzeti Párt részvétele nélkül a 300 választókörzetből csak 146-ban esedékes vetélkedés, így biztosnak ígérkezik az Awami Liga jelöltjeinek győzelme. A két nagy politikai erő között a vita amiatt alakult ki, hogy Sheikh Hasina Wazed miniszterelnök megszüntette a választásokat felügyelő átmeneti ügyvezető kabinet gyakorlatát. Ezért bojkottálja a BNP a választásokat. Egyébként ezúttal az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Brit Nemzetközösség is visszautasította, hogy megfigyelőket küldjenek. A fő indok, hogy Sheikh Hasina rendszere erőszakot alkalmaz az ellenzékkel szemben, így a BNP számos vezetőjét bebörtönözték. Az egyesült államokbeli Human Rights Watch közleményében fel is szólította a bangladesi kormányt, hogy szüntesse be az ellenzéki politikusok üldözését, és biztosítsa a szabad és tiszta választások feltételeit.

Banglades az a kivételes ország Dél-Ázsiában, ahol több mint két évtizede két nő – az említett Sheikh Hasina az Awami Liga, illetve Khaleda Zia, a Nemzeti Párt élén – vetélkedik a hatalomért, illetve egymást váltják a kormány élén. Mindketten az ország függetlenségi háborúja utáni két ismert politikus leszármazottja. (Khaleda Zia a BNP vezetőjeként győzött az 1991-es választásokon, s így lett Banglades első női miniszterelnöke. A következő, 1996-os választásokon az Awami Liga nyert, amelynek vezetője Sheikh Hasina volt. 2001-ben a BNP visszaszerezte a hatalmat, majd 2007-ben egy időre a katonaság vette át az irányítást a kiéleződött politikai válság közepette, ám az újabb választásokon 2008 végén ismét váltás állt be a Hasina vezette Awami Liga elsöprő győzelmével.)

A választási kampány során eddig már több mint százan vesztették életüket, elsősorban vidéki körzetekben. Péntek éjjel a két fő politikai párt híveinek összecsapása újabb két halálos áldozatot követelt. Mint a Reuters jelentette, a BNP aktivistái bombát robbantottak az északi Natore város vasútállomásán, Chittagong kikötővárosban pedig két autóbuszt gyújtottak fel, s országszerte több választási helyiséget is megrongáltak.

A hetek óta tartó politikai feszültség sokat ártott Banglades textiliparának, amely az ország exportjának majd 80 százalékát adja. A fuvarozók ugyanis újabb és újabb sztrájkkal tiltakoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.