A baloldali sajtónak sem kell a bukdácsoló kormányfő

Az El País is sürgeti a spanyol szocialista miniszterelnök távozását. Felmérések szerint a kormány nem húzza ki a jövőre esedékes választásokig sem az egyre súlyosabb gazdasági-politikai válsággal küzdő 46 milliós országban.

Szerkesztőségi cikkben sürgeti José Luis Rodriguez Zapatero spanyol (szocialista) kormányfő lemondását a baloldali El País. Ha a kormányfő egy utolsó szolgálatot akar tenni az országnak, akkor mielőbb mondjon le – üzeni a befolyásos, 350 ezer példányszámban elkelő napilap. Spanyolországban a tervek szerint jövő tavasszal tartanának választásokat, de megfigyelők szerint a Zapatero-kormány az ősznél tovább nem húzza.

Az El País cikke szerint Spanyolország romokban, az európai hitelválság nem enyhül, a görög illetve a portugál csőd továbbterjedésének veszélye fenyeget. Megszűnt a társadalmi és területi kohézió (utalva a baszk és katalán autonóm tartományok egyre egyértelműbb önrendelkezési vágyára), teljes a kiábrándulás, pártszimpátiától és társadalmi osztálytól függetlenül az emberek elkeseredettek és irányvesztettek.

Természetesen nem lehet mindenért csak a spanyol kormányt felelőssé tenni, de Zapatero bizalomvesztése tagadhatatlan: nemcsak otthon, hanem a nemzetközi színtéren, a pénzpiacok előtt is. Az országot egyszerre fenyegeti gazdasági és politikai válság. Ötmillió a munkanélküliek száma, 300 ezer család vesztette el az otthonát az elmúlt három évben, Zapatero semmit sem tudott mondani vagy tenni, amiből reményt meríthetnének.

A kormányfő ettől függetlenül természetesen legitim, és joga van kitölteni a mandátumát. Nem is erről van szó. Márciusban, amikor bejelentette, hogy még egyszer nem indul a kormányfői posztért, maradását azzal indokolta: végre akarja hajtani a legfontosabb reformokat, amelyek stabilizálják az országot. Ezek azonban nem sikerültek, a helyzet kaotikus, a bizonytalanság még jóval nagyobb. Mindenki, legfőképp a szocialista szavazók, megköszönnék neki, ha mielőbb távozna. Csak így lehet helyreállítani a kormány iránti bizalmat.

Az El País cikke a folytatásra nem terjed ki, de ez amúgy is mindenki számára világos: a konzervatív Néppárt minden különösebb erőlködés (és átütő program) nélkül nyeri majd meg a választásokat – a szocialisták egyedül abban reménykedhetnek, hogy nem kaparintja meg az abszolút többséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.