A baloldal a szélsőjobbra szorul

Bizarr helyzet alakulhat ki Bulgáriában a parlamenti választások után.

Továbbra is káosz van a bolgár közéletben a május 12-i választásokon kialakult patthelyzet miatt. Szerdán Bojko Boriszov volt miniszterelnök, a középjobb GERB párt vezetője elfogadta Roszen Plevneliev köztársasági elnöktől a kormányalakítási megbízást: alakítson kormányt. Ám azonnal bejelentette, hogy másnap visszalép a kormányalakítástól.

Az előírások alapján a „sorban” Szergej Sztanisev, szocialista párt (BSZP) elnöke a következő. A BSZP már előre szövetséget kötött a harmadik helyezett török párttal. A Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) elnöke, Lütfi Mesztan nem is titkolta, hogy ő a szocialisták közgazdász-professzor jelöltjét, Plamen Oresarszkit támogatja. A két pártnak azonban csak 120 mandátuma van a 240 tagú parlamentben. A szélsőjobboldali Ataka párt egyelőre minden lépést ellenez, nem akarják a nemzetgyűlés feloszlatását sem. A zavarra jellemző, hogy két szocialista képviselő bejelentette: nem teszik le az esküt, mert ilyen parlamentben nem akarnak tagok lenni. A politikai élet csúcsán kialakult zűrzavar csak erősíti a bolgárok „elit-undorát” – nyilatkozta a Novinite.bg portálnak egy kutató. A helyzet kialakulását egyébként is jelentős részben az okozta, hogy igen alacsony volt a részvétel. Emiatt volt lehetséges az is, hogy Bojko Boriszov pártja a sorozatos botrányok, csalások és lehallgatási ügyek ellenére a legtöbb mandátumot nyerte.

A szocialisták jelöltje gyors gazdasági reformprogramot ígér, egyebek között a jobboldal által bevezetett 10 százalékos egykulcsos adó megszüntetését. Csökkenti akarják az energiaárakat is, hiszen a rezsiköltségek növekedése okozta a társadalmi mozgalmat, amely lemondásra késztette Boriszovot. Kormány azonban csak akkor alakulhat, ha a szélsőjobboldali Ataka valamilyen külső támogatást nyújt a szocialisták és DPSZ koalíciójának. Ezt egyelőre az összes megfigyelő valószínűtlennek tartja, de senki sem zárja ki a bizarr megoldást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.