A bagdadi parlament jóváhagyta a biztonsági megállapodást

Jóváhagyta az iraki parlament csütörtökön az Egyesült Államokkal kötött, mérföldkőnek számító biztonsági megállapodást.

Jóváhagyta az iraki parlament csütörtökön az Egyesült Államokkal kötött, mérföldkőnek számító biztonsági megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai katonák még három évig az arab országban maradjanak, de határidőt ír elő távozásukra.

Az egyezményre azért van szükség, mert az amerikai katonák ENSZ-mandátuma az év végén lejár. A két ország által múlt hétfőn aláírt megállapodás Bagdad régi követelésének engedve világos határidőt szab az amerikai csapatok távozására, amelyeknek 2011 végéig el kell hagyniuk az arab országot.

A 275 tagú bagdadi parlamentben a szavazáskor jelen lévő 198 képviselő közül 144 – más hírek szerint 149 – támogatta a megállapodás jóváhagyását. A legfontosabb szunnita, síita és kurd parlamenti frakciók a ratifikálás mellett szavaztak. Az Amerika-ellenes Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok tömbjének képviselői viszont bekiabálásokkal tiltakoztak az általuk a megszállás folytatásának tekintett megállapodás ellen.

A szerződést még az iraki elnökségnek – Dzsalal Talabani kurd nemzetiségű elnöknek, valamint síita és szunnita arab helyetteseinek – is jóvá kell hagynia, de ez várhatóan nem ütközik akadályba.

A parlamenti szavazást eredetileg szerdára tervezték, de a parlamenti frakciók alkudozása miatt – a jóváhagyásért cserébe politikai engedményeket követeltek – végül egy nappal későbbre halasztották.

Az iraki televízióban élőben közvetített csütörtöki parlamenti ülés a politikai reformokról szóló törvényjavaslat elfogadásával kezdődött, amely részben eleget tesz a szunnita kisebbség követeléseinek a hatalom jobb elosztását és a lázadás gyanújával bebörtönzöttek amnesztiában részesítését illetően. Jövőre népszavazást írnak ki a biztonsági megállapodásról.

A megszavazott dokumentum értelmében az Irakban állomásozó, jelenleg mintegy 150 ezer fős amerikai haderő 2009 közepéig visszavonul támaszpontjaira az iraki városokból és falvakból, az iraki hatóságok pedig jelentős hatalmat kapnak az amerikai erők hadműveleteinek és mozgásának meghatározásában. Az egyezmény kiköti, hogy az Egyesült Államok nem használhatja fel Irak területét a szomszéd országok, köztük Szíria és Irán elleni támadás indítására. Az iraki igazságszolgáltatás pedig felhatalmazást kap arra, hogy bíróság elé állítsa az amerikai katonákat és az amerikai hadsereg szerződéses partnereit, ha súlyos bűncselekményt követnek el szolgálaton és támaszpontjukon kívül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.