A alapértékeket félti négy tagállam, Magyarországnak köze lehet hozzá

Négy tagállam levélben javasolta Jose Manuel Barrosónak, hogy alkossanak meg egy, az uniós alapértékek betartását biztosító mechanizmust. A The Washington Post kapcsolatba hozza az ügyet a magyar alaptörvény módosításával.

Németország, Hollandia, Dánia és Finnország szerint az Európai Uniónak szüksége van egy olyan ellenőrző mechanizmusra, amely biztosítja az uniós alapértékek betartását, írja a The Washington Post, amely az ügyet kapcsolatba hozza a magyar alaptörvény negyedik módosításával.

A Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének küldött levele szerint olyan uniós alapértékekről van szó, mint például a demokrácia, az emberi jogok és a szólásszabadság.

A The Washington Post cikke megjegyzi, hogy az EU például fel tud lépni a trösztellenes szabályokat megsértő amerikai vállalatokkal szemben is, de nem sokat tud tenni, ha egy tagállam a demokráciát sértő törvényeket hoz. A négy ország külügyminiszterei által küldött levélben ugyan nem szerepelnek konkrét államok, de a szerző megjegyzi, hogy az EU az utóbbi időben aggodalmát fejezte ki a Magyarországon, Romániában és Bulgáriában zajló törvényi változások miatt.

A javaslat szerint az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság már a kezdeti szakaszban beavatkozhatna, és kérhetné az adott tagállamot, hogy javítsa ki a kifogásolt törvényt. Egy ilyen mechanizmus létrehozásához azonban szerintük az aggodalmat okozó országok beleegyezése is kellene, sőt, a Nagy-Britanniához hasonló tagállamoké is, akik nem akarják, hogy Brüsszelnek még nagyobb hatalma legyen.

A cikk szerint az alapvető értékek betartásával addig nem volt probléma, amíg az EU-t csak „érett nyugat-európai demokráciák” alkották, a helyzet azonban megváltozott a kelet-európai posztkommunista államok belépése óta.

A szerző a cikk végén még egyszer kiemeli Magyarországot, ahol a jobboldali kormány elég többséggel rendelkezik ahhoz, hogy meg tudja változtatni az alkotmányt. A tudósító szerint az ország az utóbbi időben többször is magára vonta a figyelmet olyan törvényekkel, amelyek sérthetik a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve a médiatörvénnyel, amellyel szakértők szerint a szólásszabadságot korlátozták. Az utóbbi esetben az EU fel is lépett, és sikerült változásokat elérni.

A tudósító megjegyzi, hogy az EU, az Egyesült Államok és az Európa Tanács is felszólalt az alaptörvény jövő héten esedékes negyedik módosításával szemben. Az újabb változtatások ugyanis veszélyeztethetik a fékeket és az ellensúlyokat, csökken például az Alkotmánybíróság jogköre, és bekerül több olyan törvény is, amelyet az Alkotmánybíróság korábban elkaszált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.