A 'vörösingesek' a végső küzdelemre készülnek

A thaiföldi "vörösinges" tüntetők visszautasították szerdán a kormány tárgyalási ajánlatát, s közölték, hogy erőiket Bangkok egyetlen pontjára vonják össze, a miniszterelnök eltávolítását célzó végső összecsapásra készülve.

A döntést, miszerint a tiltakozókat a főváros forgalmas Racsapraszong bevásárló negyedének egyetlen pontjára gyűjtik össze, azután jelentették be, hogy egy katona és egy tüntető halálával 23-ra emelkedett a szombati véres utcai harcok halálos áldozatainak száma. "A Racsapraszong környékét jelöltük ki a végső ütközet helyszínéül a kormány eltávolítását célzó harcban" - mondta újságíróknak Nattavut Szajkuar, a tüntetők vezetője.

Bejelentésük hatására a környék bevásárlóközpontjainak többsége zárva tart, s a belvárosi szállodákból tömegesen jelentkeznek ki a vendégek, dollármilliókban mérhető veszteséget okozva a tulajdonosoknak.

A "vörösingesek" ezzel szemben lemondtak egy tüntetést, amelynek keretében az Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök ideiglenes hivatalaként szolgáló laktanyához vonultak volna. A külföldre menekült volt kormányfőt, Thakszin Sinavatrát támogató tüntetők Abhiszit haladéktalan lemondását és az országból való távozását követelik, s előre hozott választásokat akarnak.

Bangkokban nyugalom volt szerdán a thaiföldi újév, a Szongkran ünnepének második napján, miután kedd éjjel vigadozók ezrei özönlötték el az utcákat, vízzel locsolva és liszttel szórva be egymást.

Bár a legtöbb politikai elemző korábban azt hitte, hogy Abhiszit átvészeli az ellenzéki tüntetések viharát, a miniszterelnök helyzete az elmúlt napokban súlyosan megrendült, miután a thaiföldi választási bizottság hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményezett a kormányfő vezette Demokrata Párt korrupt finanszírozása ügyében, a hadsereg parancsnoka, Anupong Paocsinda pedig úgy értékelte, az előre hozott választások kínálják az egyetlen kiutat az országot immár négy éve szorongató belpolitikai válságból.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.