Erdélyi magyar összefogás a „nép parancsára”

Több ezer résztvevő előtt fogott kezet egymással Markó Béla és Tőkés László Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház előtti téren hétfőn este, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös EP-kampányindító ünnepségén.

Négy-ötezer székely vonult végig Sepsiszentgyörgyön lovas huszárokkal, fúvószenekarral hétfőn este, élükön Antal Árpáddal, a város polgármesterével, az RMDSZ és az EMNT elnökeivel, illetve a két szervezet európai parlamenti képviselőjelöltjeivel.

Az erdélyi "magyar összefogás" jelöltlistáját Tőkés László püspök, EP-képviselő vezeti, akit Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es politikusok, szintén jelenlegi EP-képviselők követnek. Az RMDSZ nevére bejegyzett közös lista negyedik helyen Szilágyi Zsolt, Tőkés brüsszeli kabinetvezetője, az ötödiken pedig Kovács Péter, az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) jelöltje áll. A lista többi helyét a két szervezet jelöltjei arányos helyben foglalják el.

"Az RMDSZ és az EMNT teljesítette az erdélyi magyar nép parancsát azzal, hogy megteremtette a 'magyar összefogást': ez a közös akarat azonban akkor jelent igazi erőt, ha a magyarság, a székelység valóban összefog" - figyelmeztetett beszédében Markó Béla, majd köszönetet mondott azoknak, akik ennek megteremtéséhez hozzájárultak, így Tőkés Lászlónak és az RMDSZ politikusainak, de nemkülönben az erdélyi magyarságnak, amely szerinte "felmutatta az összefogás parancsát". "Ezt az összefogást önök akarták, önök kérték, önök parancsolták! A parancsot teljesítettük, nem mások parancsát, hiszen mi csak egy parancsra hallgatunk, saját magyar népünk parancsára!" - hangsúlyozta Markó.

Az RMDSZ-elnök figyelmeztetett: a másfélmillió magyar, a mintegy hétszázezres székelység nagy erőt jelent, de csak akkor, ha összefog, hiszen csak akkor teremthető élhető, szabad jövő Erdélyben és autonómia a Székelyföldön. "Igen Székelyföldnek autonómiára van szüksége! Ha van összefogás, akárcsak a történelem során, ma is szembe tudunk nézni a nehézségekkel. Most is nehéz pillanatokat élünk, amikor a magyar intézményvezetőket el akarják távolítani, amikor az eddig elért eredményeinket fel akarják számolni, de ezt mi nem engedhetjük: szembeszegülünk ezzel a szándékkal" - mondta a politikus. Hozzátette: az elmúlt évszázadokban sokan alkalmazták a magyarság ellen az „oszd meg és uralkodj" elvet, és ez sikerült is akkor, amikor a magyarság nem volt egységes. "De a mi jelszavunk nem ez, hanem: fogj össze és légy szabad!" - jelentette ki.

Beszédében Tőkés László a Trianon utáni erdélyi magyar összefogás történelmi példáira emlékeztetett. Majd rámutatott: Baszkföldön sem értenek egyet a pártok, egyikük teljes függetlenedést, másikuk autonómiát követel, de az európai parlamenti választásokra - félretéve minden pártpolitikai csörtét, egyéni sérelmeket - koalícióra léptek. Úgy vélte, az összefogás nemzeti imperatívusza nem szűken Székelyföldre és Erdélyre érvényes, hanem az egész Kárpát-medencében élő erdélyi, anyaországi és felvidéki magyarokra, mert az egységes magyar nemzetet kell képviselni Európában, a délvidéki és a kárpátaljai magyarokat beleértve.

A püspök beszámolt a Fidesz budapesti kampánynyitójáról is, amelyen részt vett. Idézte a tömegnek Orbán Viktor bíráló megállapításait a "Gyurcsány-Bajnai kormány országlásáról", a "nemzeti önfeladásról", a "nemzet jelenének és jövőjének kiárusításáról", de egyben a "román asszimilációs politikát" is elmarasztalta.

Winkler Gyula, Sógor Csaba és Szilágyi Zsolt bemutatkozó beszédeikben a brüsszeli erdélyi magyar jelenlét fontosságát, lehetőségeit és hasznát elemezték.

Az erdélyi politikusok azt remélik, hogy az összefogás nyomán három, jobb esetben négy képviselőt sikerül az EP-be juttatniuk a június 7-ére kiírt romániai EP-választásokon. Ez nagy mértékben függ majd attól, hogy mennyire sikerül a két szervezetnek az erdélyi magyarságot mozgósítania, de attól is, hogy a románság milyen arányban járul az urnákhoz.

 

 

Markó Béla az RMDSZ, és Tőkés László, az EMNT elnöke érkezik a két szervezet közös európai parlamenti választási kampányára, Sepsiszentgyörgyre, 2009. május 4-én
Markó Béla az RMDSZ, és Tőkés László, az EMNT elnöke érkezik a két szervezet közös európai parlamenti választási kampányára, Sepsiszentgyörgyre, 2009. május 4-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.