A 2008-asnál is nagyobb válság jöhet

A 2008-ashoz hasonló, vagy annál súlyosabb pénzügyi válság és recesszió alakulhat ki, ha az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik. Befagyhatnak a hitelpiacok, zuhanhat a dollár árfolyama, az amerikai kamatlábak pedig magasra szökhetnek - olvasható az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

A dokumentum azt vizsgálja, milyen makrogazdasági következményei lennének, ha nem sikerülne megegyezni az államadósság-plafon megemeléséről. A kongresszusi pártoknak október közepéig kellene megállapodniuk a 16,7 ezer milliárd dolláros adósságlimit kiterjesztéséről. A jelentés, amely figyelembe vette a 2011-ben kialakult hasonló helyzet amerikai gazdaságra gyakorolt hatását, arra figyelmeztet, hogy befagyhatnak a hitelpiacok, a dollár árfolyama a mélybe zuhanhat, az amerikai kamatlábak pedig az egekbe szökhetnek.

„Ahogy két évvel ezelőtt is láthattuk, az azzal kapcsolatban kialakult bizonytalanság, hogy az ország teljes mértékben és időben fizeti-e ki a számláit, kárt okoz gazdaságunknak" - írta a jelentésben Jacob Lew pénzügyminiszter. „Az adósságplafon emelésének a legutolsó pillanatig történő elhalasztása pontosan egy olyan dolog, amilyenre nincs szüksége gazdaságunknak - az önmagunk okozta seb sérti a családokat és a vállalkozásokat. Országunk keményen dolgozott azért, hogy kikerüljön a 2008-as pénzügyi válságból és a kongresszusnak most kell cselekednie és felemelnie az adósságplafont, mielőtt a talpra állás veszélybe kerül” - tette hozzá Lew. A jelentés szerint a kormányzat finanszírozásának jelenlegi leállása a korábbinál sebezhetőbbé tette az amerikai gazdaságot az adósságplafon-emelés esetleges kudarcának a következményei által.

Az amerikai pénzügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó vezető tisztségviselője csütörtökön kijelentette: a kormány lehetetlennek tartja, hogy az adósságszolgálatban prioritási sorrendet állítson fel, ha a kongresszusnak nem sikerül majd idejében megemelni az adósságplafont. Az illetékes szerint nem járható út, hogy egyes hitelezőket másokkal szemben favorizáljanak. Washington teljes mértékben ellenzi ezt a megközelítést, amelyet  a kongresszus több republikánus tagja támogat.

Eközben csütörtökön Barack Obama amerikai elnök azzal vádolta meg John Boehnert, a képviselőház republikánus elnökét,  ő az akadálya annak, hogy újból megindulhasson a szövetségi kormányzat finanszírozása. Obama szerint Boehner azért nem kíván a képviselőházban szavazásra beterjeszteni egy, a kormányzat finanszírozását újból lehetővé tevő törvénytervezetet, mert fél a saját pártjának „szélsőségeseitől”. Az elnök felszólította a házelnököt, hogy ezt haladéktalanul és további követelések nélkül tegye meg, mert minél tovább tart a szövetségi kormány bénultsága, annak annál károsabb következményei lesznek a gazdaságra nézve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.