A Vöröskereszt szerint hivatalosan is háború dúl Ukrajnában

Hivatalosan is háború dúl Ukrajnában – áll a Nemzetközi Vöröskereszt bizalmas jelentésében, amelyet a Reuters idéz. Ez a meghatározás azért lehet fontos, mert így a maláj utasszállító lelövése háborús bűncselekménynek számít, az elkövetőket pedig a világon bárhol bíróság elé állíthatják.
A Nemzetközi Vöröskereszt szerepe azért fontos, mert a testület a háborúskodás szabályait meghatározó genfi konvenciók „őre". Az ENSZ számára is a Vöröskereszt határozza meg, hogy mikor lehet háborúról beszélni, és mikor van szó „csak" fegyveres konfliktusról.

A Vöröskereszt egyelőre nem tett hivatalos nyilatkozatot erről, nehogy vitába kerüljön Ukrajnával vagy Oroszországgal – Kijev ugyanis fegyveres külföldi beavatkozásról, Moszkva rendre polgárháborúról beszél –, de nem hivatalosan már értesítette döntéséről a konfliktusban részt vevő feleket, írja a Reuters.

Mindez megváltoztathatja a helyzet jogi értelmezését. amint ugyanis egyértelműen háborúnak (akár polgárháborúnak) minősítik a kelet-ukrajnai konfliktust, a háborús felek jogilag is felelőssé tehetők, ha háborús bűnöket követnek el. Nem vonatkozhat rájuk amnesztia, a gyanúsítottakat akár külföldön is őrizetbe vehetik, mert egyetemes joghatóság alatt állnak.

A Nemzetközi Humanitárius Jogokkal foglalkozó genfi akadémia igazgatója, Andrew Clapham szerint ez alapvetően változtatja meg a lázadók nemzetközi felelősségre vonásának lehetőségeit. Korábban rájuk csak az ukrán büntetőjog vonatkozott, ami bármikor átírható. Mostantól viszont akár egyénileg is felelősségre vonhatók lesznek, gyakorlatilag bárhol a világon.

A holland hatóságok tegnap már gyilkosság és háborús bűnök miatt indítottak eljárást. Hollandia ezt bármikor megteheti, ha egy holland állampolgár ellen háborús bűncselekményt követnek el. A 298 utas közül 193 holland állampolgár volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.