A visszatérő Slota a Harmadik Birodalomhoz hasonlítja az EU-t

Ismét pártelnök lett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert egykori vezetője, akit a Keresztény Szlovák Nemzeti Párt (KSNS) vezetőjévé választottak – számolt be róla kedden az Új Szó című szlovákiai magyar lap.

A szélsőséges kijelentéseiről ismert Ján Slota tavaly tavasszal vonult vissza az aktív politikától, azt követően, hogy kizárták volt pártjából, az SNS-ből, amelynek évekig elnöke volt. Kizárását azzal indokolták, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal a párt vagyonát.

Slotáról a szlovákiai sajtó az elmúlt évben szinte kizárólag a vele szemben ittas vezetés miatt lefolytatott eljárással kapcsolatban írt, miután tavaly májusban Csacán (Cadca) egy közúti ellenőrzés során ittas vezetésen érték, s ezért egy évi gépjárművezetéstől való eltiltásra és néhány ezer eurós pénzbírságra ítélték.

Ján Slotával mint politikussal csak nemrég, az európai parlamenti választások előtt foglalkozott újra a szlovák média, azzal összefüggésben, hogy első helyen szerepelt annak a KSNS-nek a jelöltlistáján, amelynek most elnökévé választották. Az EP választáson Slota új pártja – amely névváltoztatással jött létre az év elején egy régebbi kis pártból – nem ért el számottevő eredményt, a voksok 0,64 százalékát szerezték meg, ami a rendkívül alacsony választói részvétel mellett alig több mint 3,5 ezer szavazatot jelentett.

Ez a nagyon gyenge eredmény valamint elemzői vélekedések is arra utalnak, hogy Slotára – akit a szlovák média az ország egyik leggazdagabb emberének tart – a jövőben már aligha vár érdemi politikai karrier.

Emellett a szélsőjobbos politikus új pártja honlapján megjelent írásában élete legnagyobb tévedéseként írja le időleges távozását a politikából, s azt, hogy – utalva az SNS jelenlegi vezetésére – volt pártjában „teret akart adni a fiataloknak", akiket mostani írásában rasszista jelzőkkel illet.

Ugyanebben a cikkben a politikus azt, hogy indult az EP-választásokon, azzal magyarázza, hogy alapvető célkitűzése „likvidálni" az Európai Uniót, amely szerinte a hitleri harmadik birodalomhoz hasonlítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.