A Vatikán hivatalosan is elismerte Palesztinát

A Szentszék 2012 óta hivatkozik Palesztinára, de a szerdán kiadott, az egyháznak a palesztin hatóságok ellenőrzése alatt álló területeken végzett tevékenységét rendező egyezmény az első alkalom, hogy hivatalosan is elismerte államként.

A Vatikán lépése heves nemzetközi vitát váltott ki. Izrael csalódást keltőnek nevezte a gesztust, és ellenintézkedéseket helyezett kilátásba, ezeknek a formáját azonban nem részletezte.

Ferenc pápasága alatt a Vatikán egyre aktívabb külpolitikai kérdésekben, de korántsem az első ország, aki elismeri Palesztinát. Az ENSZ 135 tagja, vagyis a világ országainak közel a 70 százaléka már megtette. Összehasonlításképpen, a 193 ENSZ tagállam közül 160 ismerte el Izraelt.

Tavaly októberében Svédország volt az első nagy európai ország, amely hivatalosan kimondta, hogy Palesztina állam, ami miatt azóta is feszült a viszonya Izraellel. Az Európai Unió, akárcsak az Egyesült Államok, nem ismeri el egy független országnak, mert az álláspontja szerint annak az Izraellel való tárgyalás útján kell létrejönnie, nem egyoldalú gesztus eredményeként. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.