„A valóság az, hogy invázió zajlik!”

A szélsőséges Hajnal (Úsvit) parlamenti párt és néhány kormánypárti képviselő kezdeményezésére vitanap kezdődött a prágai alsóházban a migránsválságról és a cseh kabinet ezzel kapcsolatos lépéseiről.

Vitaindítójában Bohuslav Sobotka miniszterelnök rámutatott: földrészünk a második világháború óta a legnagyobb válsággal szembesül, amelyet önmaga egyetlen ország sem képes rendezni, ehhez közös európai megoldás és fellépés kell. „Ugyanakkor a migránsok nem képeznek szervezett hadsereget" - jelentette ki a kormányfő, mire több ellenzéki képviselő azt kiabálta, hogy úgy beszél, mint a brüsszeli urak. „A valóság az, hogy invázió zajlik!"

A cseh kormányfő nem reagált a közbekiabálásokra, hanem azzal folytatta, hogy azonnal meg kell erősíteni a külső schengeni határokat, mielőbb működőképes ellenőrző pontokat kell felállítani, ahol már szétválasztják a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat, az utóbbiakat pedig világos szabályok szerint visszafordítják. Fontosnak nevezte Törökország szerepét, miután ismét olyan bekiabálások hallatszottak, hogy a miniszterelnök vagy naiv, vagy a brüsszeli szólamot visszhangozza.

Sobotka azonban rezzenéstelen arccal így folytatta: „Ha ezek az intézkedések sem elegendőek, akkor meg kell fontolni újabb határvonal létesítését Bulgária és Macedónia területén. S ha ez a lépés sem lenne elegendő, akkor minden bizonnyal le kell zárni a közép-, illetve délkelet-európai határokat" - jelentette ki a miniszterelnök.

A továbbiakban hangsúlyozta, kabinetje minden szükséges biztonsági intézkedést megtett és megtesz. „Segítenünk kell azokon, akik a háború miatt menekülnek vagy különböző okok miatt üldözik őket, de mindennek nem lehet az ára saját biztonságunk veszélyeztetése" - szögezte le. Közölte azt is, hogy Csehország tavaly 71 személynek adott menekültstátust, 385 külföldinek pedig különleges védelmet nyújt. Megismételte, hogy a kötelező letelepedési kvóták nem jelentenek megoldást a válság kezelésére, ugyanakkor Csehország befogad 1591 személyt, az országra és néhány más államra „kényszerített" brüsszeli döntés miatt. Rajtuk kívül várhatóan még több mint ezer menekült érkezhet.

Az ellenzéki képviselők szerint a kormány nem készült fel Csehország határainak lezárására, továbbá osztrák és német minta alapján mielőbb meg kell határoznia a menekültekkel kapcsolatos létszámstopot. Élesen bírálták az uniós vezetők halogató magatartását. Példaként Donald Tuskot, az Európai Tanács lengyel elnökét emlegették, aki egyik nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy már alig két hónap maradt a schengeni határok megvédésére, ugyanakkor elutasította azt a szlovák és cseh kezdeményezést, amely rendkívüli EU-csúcs azonnali összehívását javasolja erről az égető kérdésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.