A választások másnapján is leadhatták szavazataikat

Zambiában a keddi választások után néhol szerdán is nyitva maradtak a szavazóirodák, mert a heves esőzések miatt a  a lebonyolításhoz szükséges eszközök nem érkeztek meg időben.

A kormányzó Hazafias Front képviselője, Edgar Lungu nyerte a Michael Sata államfő tavaly októberi halála miatt tartott előre hozott elnökválasztást Zambiában.

A legfelső bíróság elnökének szombati bejelentése szerint Lungu a szavazatok 48,3 százalékát, az ellenzéket vezető Hakainde Hichilema, az Egyesült Párt a Nemzeti Fejlődésért jelöltje pedig 46,7 százalékát kapta a kedden tartott voksoláson. Hichilema már a bejelentés előtt azt mondta, hogy a választásokat elcsalták, az eredmény nem tükrözi a nép akaratát. A választási bizottság elnöke visszautasította a vádakat.

Az ellenzéki politikus a szavazás után kifogásolta, hogy bizonyos szavazóirodák szerdán, az elnökválasztás másnapján is nyitva tartottak. A szavazatok leadása az ország több pontján azért tolódott át másnapra, mert a heves esőzések miatt nem érkeztek meg időben a lebonyolításhoz szükséges eszközök.

A voksolás nyertese a Michael Sata megbízatásából maradt időszakot tölti ki a jövő évben esedékes választásokig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.