A választási reformról akar konzultálni a román államfő

Egy új választási rendszer előkészítéséről is konzultálni akar Klaus Iohannis román államfő a parlamenti pártokkal, miután sikerült pártközi megállapodást elfogadtatnia a védelmi költségvetés növeléséről – derült ki az elnök egy televíziós interjújából, amelyet pénteken ismertettek a román lapok. 

Iohannis karcsúbb és „hatékonyabb" parlamentet szeretne, de – mint mondta – nem ő akarja megmondani, hogyan válasszák meg azt, hanem a pártokat akarja a konzultációsorozattal közös nevezőre segíteni.

A jobbközép jelöltjeként megválasztott román államfő megerősítette, hogy szívesebben dolgozna egy saját pártja – az Európai Néppárthoz tartozó új Nemzeti Liberális Párt (PNL) – által alakított kormánnyal, mint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kabinetjével, ám rámutatott: a kormányt csak a parlament válthatja le.

Kifejtette: a 2012-es parlamenti voksoláson győztes Szociálliberális Szövetség (USL) már nem létezik, és így természetes, hogy a parlamentben új többségek alakuljanak ki. Iohannis úgy vélte, Ponta kormánya mögül már a választások előtt elfogyhat a parlamenti többség.

Iohannis megerősítette, hogy a PNL kormányfőjelöltjét, Catalin Predoiu volt igazságügyi minisztert bízná meg kormányalakítással. Predoiu és csapata már hetek óta dolgozik egy új kormányprogramon.

Arról, hogy a jelek szerint korábbi választási ellenfelével, Victor Ponta kormányfővel is jól együtt tud működni, Iohannis azt mondta: nem ő nevezte ki ezt a kormányt, és ő nem is válthatja le, így természetes, hogy intézményes szinten megpróbál együttműködni vele.

Megjegyezte: a kormányfőnek és az elnöknek nem az a feladata, hogy televíziós szócsatákkal, botrányokkal „szórakoztassa a választókat", ugyanakkor rámutatott: nem tartja elképzelhetőnek, hogy saját tízéves (két elnöki mandátumot feltételező), egy erős Romániát eredményező programját ezzel a kormánnyal valósítsa meg.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.