A valaha volt legnagyobb politikai korrupciós perre készülnek Kínában

A hatóságok kedden ismerték be, ami hónapok óta nyílt titok volt.
Az utóbbi évtizedek legnagyobb korrupciós perére készülnek Kínában, amelynek főszereplője, Csou Jung-kang (Zhou Yongkang) a kommunista párt legszűkebb csúcsvezetésének volt a tagja, a belbiztonságot és az igazságszolgáltatást felügyelte. Az ellene indított vizsgálatról kedden tettek bejelentést.

Csou ügyének nyilvánossá és hivatalossá tételét a hasonló esetek szóhasználatával tudósította az állami Hszinhua hírügynökség, vagyis az ügyben súlyos fegyelmi vétség miatt indult nyomozás. Ezt a vizsgálatot a párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága fog lefolytatni.

A 72 éves politikus aktái már minden bizonnyal hegyekben állnak, hiszen hónapok óta nyílt titok volt, hogy előbb-utóbb őt is eléri a párt, illetve az állami igazságszolgáltatás, a környezetéből egyre több embert vontak vizsgálat alá.

Csou a Kínai Kommunista Párt(KKP) legfelső vezetőségének, a politbüro néven ismert héttagú állandó bizottságnak a belbiztonságért felelős tagjaként hosszú időn át érinthetetlen volt. Annak a korrupció elleni hadjáratnak a keretében bukott le, amelyről Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök tavaly januárban tett bejelentést, és amelyben a hatóságok nemre, korra és tisztségre való tekintet nélkül, „a tigrisektől a legyekig" mindenki ellen felveszik a kesztyűt, aki visszaél a hatalmával. De Hszi – mondják a megfigyelők – a korrupció elleni harcot arra is felhasználja, hogy leszámoljon a politikai riválisaival. Ezek egyike Csou lehet, aki korábban élesen ellenezte, hogy Hszi pártfőtitkári rangra emelkedjen a KKP-ben és azt is, hogy elnökké válasszák.

A szivárgó hírek szerint Csou már hónapok óta házi őrizet alatt áll.  Ő volt a politikai mentora Po Hszi-laj (Bo Xila) volt csungkingi (Chongqing) párttitkárnak is, akit egy nemzetközi visszhangot kiváltó tavaly szeptemberi perben életfogytiglanra ítéltek vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.