Hazugsággal küldött a halálba embereket az FBI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügy-minisztérium bevallotta, hogy az FBI elit törvényszéki szakértői több mint húsz éven át hazudtak, amikor a hajszálak elemzése alapján tanúskodtak. Harminckét esetben a bíróság halálbüntetést szabott ki az elítéltekre. Közülük 14 fő már nem él – vagy végrehajtották az ítéletet, vagy elhunytak a siralomházban.
A Washington Post cikke szerint eddig csupán 268 olyan esetet vizsgáltak meg, ahol a hajszálak mikroszkópos elemzésének eredményét bizonyítékként használták fel. Ám már ezek az adatok is rémisztőek: az esetek több mint 95 százalékában, egészen pontosan 257 ügyben az FBI szakértői hibásan tanúskodtak. Ráadásul mindig az ügyészség javára, a vádlott kárára tévedtek. A kérdéses időszakban 28 fő végzett ilyen munkát az FBI-nak, közülök 26-an eltúlozták az eredményeket, azaz nagyobb arányú mikroszkopikus egyezésről számoltak be a hajminták vizsgálata után, mint amit találtak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy csupán a hajszálak vizsgálata alapján ítélték el az összes említett vádlottat – más bizonyítékok is voltak, illetve lehettek ellenük. Ám elkezdték értesíteni az elítélteket és az ügyészeket a hibákról és elkezdték annak a vizsgálatát, hogy mely ügyekben adhatnak alapot az új eredmények a fellebbezésre.

A lap azt is megjegyzi: az említett ügyek feltehetően csak a jéghegy csúcsát jelentik. Még közel kétezer ügyet vizsgálnak, emellett az 1985 előtti ügyekhez hozzá sem tudnak kezdeni, mert azok adatait nem digitalizálták. Hétszáz ügyben a rendőrség nem volt hajlandó kiadni a papírokat. A vizsgálat alatt álló törvényszéki szakértők pedig 500-1000 állami és helyi szakértőt képeztek ki.

A Büntetőjogi Védőügyvédek Országos Szervezete (NACDL), illetve az Ártatlanság Projekt (Innocence Project) még több mint ezer ügyet készül megvizsgálni. Munkájuk annak az átfogó vizsgálatnak a része, amelyet az FBI és az igazságügy-minisztérium indított 2012-ben, és amelynek az a célja, hogy kiderítse, volt-e valaki, akit hibás bizonyítékok alapján ítéltek el.

A folyamat akkor kezdődött, amikor 2009-ben egy, a Kongresszus által felkért szakértői csoport egy jelentésében azt írta: súlyos gondok vannak a törvényszéki szakértői rendszerrel, amely emiatt átfogó reformra szorul. Az ujjlenyomatok és más nyomok vizsgálata ugyanis nem hoz olyan gyors és egyértelmű eredményeket, mint ahogyan azt Hollywood és a tévésorozatok sugallják – nagyon nagy szerepe van benne az emberi tényezőnek. Könnyű hibázni, illetve az előítéletek alapján hibás eredményre jutni.

Az FBI és az igazságügyi minisztérium elismerte a hibát, illetve ígéretet tett arra, hogy szigorú tudományos alapokra helyezi a törvényszéki vizsgálatokat. A lap szerint ez vízválasztó az évek óta húzódó folyamatban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.