„A V4 törekvése valószínűleg csúfos kudarcba fullad”

A visegrádi országok szövetsége (V4) a keleti periféria szerepét rója Romániára és Bulgáriára - olvasható az Adevarul című liberális román napilap internetes kiadásának blogrovatában megjelent szerdai véleménycikkben.
A cikk szerzője, Cristian Preda politológus, európai parlamenti képviselő úgy véli: Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia szövetsége - azáltal, hogy a közép-európai térséget jeleníti meg az Európai Unióban - elszigeteli Romániát és Bulgáriát. Cristian Preda légből kapottnak nevezte a V4-ek kísérletét a Brexit utáni Európa meghatározására.

„Törekvésük, hogy ne csak földrajzilag, hanem politikailag is a központ szerepét töltsék be, valószínűleg csúfos kudarcba fullad (.) Ha az egyesült Európa túléli a válságot, a megoldás nem Szlovákiából vagy valamelyik szomszédjából, hanem Berlinből és Párizsból érkezik" - állította a cikkíró.

Úgy vélte: éppen ezért Romániának és Bulgáriának nem is érdemes arra törekednie, hogy a visegrádi országok csoportjához csatlakozzék. Ehelyett a francia-német szövetséghez kell igazodnia.

„Különben is a visegrádi csoport négy fővárosától eltérően - ahonnan mindig arroganciával és gőggel tekintettek ránk - a németek és a franciák mindig segítettek, amikor bajba kerültünk. Biztos vagyok benne, hogy ezt a jövőben is megteszik" - vélte Preda.

A szerző a Bukaresti Tudományegyetem tanára. Emil Constantinescu, majd Traian Basescu államfő tanácsadójaként dolgozott, 2009 óta az Európai Parlament néppárti csoportjának a tagja, romániai párttagsága tavaly megszűnt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.