A V4 segít a Nyugat-Balkánnak, de nem mondták meg, mennyi pénzzel

Nyugat-balkáni Alapot hoztak létre a visegrádi csoport (V4) országai, hogy elősegítsék a nyugat-balkáni régió országainak együttműködését.
Az alapító dokumentumot pénteken Prágában írták alá a V4, illetve a nyugat-balkáni térség külügyminiszterei. Magyarország nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látta el kézjegyével a megállapodást.

A négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), továbbá Szlovénia és Horvátország, valamint hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia) külügyi vezetői a tanácskozáson nyilatkozatokat fogadtak el az Európai Unió bővítéséről és a migrációs válság kezeléséről.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter elmondta, hogy a V4-ek megteremtették a Nyugat-balkáni Alap bázisát, és részt vesznek több beruházás megvalósításában is. Azt, hogy a visegrádiak mennyi pénzt fektettek be az alapba , nem közölték.

A cseh diplomácia vezetője szerint a nyugat-balkáni régió stabilitása "Közép-Európa és egész Európa stabilitása és sikeres fejlődése számára kulcsfontosságú", és ezt a migrációs válságnak sem szabad megingatnia. Hasonlóan nyilatkozott Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, aki hozzátette, hogy nagyon fontos a térség integrációja az Európai Unióba is.

A prágai találkozó résztvevői ezt az integrációt közös nyilatkozatukban is támogatásukról biztosították.

A Nyugat-balkáni Alap központja Tiranában lesz, és elsőként egy albán diplomata fogja vezetni. "Nem is jöhetett volna jobb időben a megállapodás aláírása, hiszen éppen most dolgozunk Albánia uniós csatlakozásán" - szögezte le Ditmir Bushati albán külügyminiszter a sajtóértekezleten

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.