A V4-ek mihamarább az EU-ban akarják tudni a nyugat-balkáni országokat

A négy visegrádi ország szorgalmazni fogja, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel a nyugat-balkáni országok uniós integrációját - ebben állapodott meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter, akik csütörtökön a Prágai Európai Csúcstalálkozó nemzetközi politikai fórum keretében találkoztak a cseh fővárosban. A lengyel külügyek irányítója a varsói belpolitikai események miatt nem vett részt a megbeszélésen.
"A visegrádi országok azt szorgalmazzák, hogy a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját az európai intézmények gyorsítsák fel. Tekintettel arra is, hogy a bevándorlási hullám rendkívül súlyos hatásokkal van a nyugat-balkáni térségre. Egy ilyen helyzetben a bevándorlás szülte feszültségek és instabilitás nagyon komoly és drámai változásokhoz vezethetnek a térségben" - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI és az Magyar Televízió tudósítóinak Prágában.

A V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei pénteken tárgyalnak Prágában az együttműködés megerősítéséről. A tanácskozás központi témája a migrációs válság lesz. A résztvevők ugyanakkor megállapodást írnak alá egy Nyugat-Balkáni Alap létrehozásáról - közölte a cseh külügyi tárca.

"Az alap célja támogatást nyújtani a régió országainak a polgári társadalom és az emberi kapcsolatok megszilárdítása terén a Nyugat-Balkán államaiban" - mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök már korábban. Sobotka szerint a Nyugat-Balkáni Alapot a 2000 óta sikeresen működő Visegrádi Alap példájára hozták létre.

"Evidens, hogy az európai integráció a leggyorsabb és a leghatékonyabb út ahhoz, hogy a Nyugat-Balkán térsége stabil legyen" - szögezte Szijjártó Péter.

Kifejtette: a V4-ek egységesek ebben a kérdésben. "Azt javasoljuk, hogy a Montenegróval zajló csatlakozási tárgyalásokat gyorsítsuk fel, Szerbiával még az idei esztendőben nyissunk meg legalább egy tárgyalási fejezetet. Ha egyetlen tárgyalási fejezetet sem sikerülne megnyitni, az megrendíthetné a szerbek bővítési folyamatba vetett hitét, megkárosíthatja a folyamat hitelességét. Azt is szorgalmazzuk, hogy Macedónia, Albánia esetében is legyen egy világos menetrend a csatlakozási tárgyalások tekintetében. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy évek óta nem kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások Macedóniával" - pontosította a visegrádiak álláspontját a magyar tárcavezető.

A V4-ek felkérik Görögországot hogy ne használja vétójogát és ne akadályozza a csatlakozási tárgyalások megkezdését Macedóniával - jelentette ki Szijjártó Péter. A visegrádi országok külügyminiszterei a Prágai Európai Csúcstalálkozó keretében csütörtökön délután egy panelbeszélgetésen is részt vettek, amelyen az Európai Unió jövőbeni fejlődéséről fejtették ki nézeteiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.