A Hamász újra elindította a rakétákat

A szombati tizenkét órás humanitárius tűzszünet lejárta után a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász újra rakétákkal lövi Izraelt. A fegyvernyugvás este nyolcig tartott, egyik fél sem sértette meg, Izrael pedig szombat délután jelezte, hogy négy órával meghosszabbítaná. Ezt a Hamász arra hivatkozva utasította el, hogy a négy órát az izraeli hadsereg csak egy új támadás előkészítésésre használná fel. A tűzszünet alatt az izraeli hadsereg (IDF) folyamatosan kutatott azután a föld alatti alagúthálózat után, amelyet a palesztin szélsőségesek csempészetre és terrorista támadások elindítására használnak.

A fegyvernyugvás utáni rakétatámadástól függetlenül a Hamász azt állítja, hogy egy 24 órás tűzszünetről hajlandó lenne megállapodást kötni. Az izraeli kormányon belüli biztonsági kabinet egy hajnalig tartó ülésen ment bele a tűzszünetbe, hogy a segélyszervezetek gyógyszerrel láthassák el a gázai kórházakat és élelemmel azokat a palesztinokat, akik most felmérhetik, milyen károkat szenvedtek a Hamász és Izrael tizennyolc napja tartó konfliktusa alatt.

Hivatalos közlések szerint a gázai épületromok alól szombaton 81 holttestet ástak ki, amivel a tizennyolc napja tartó izraeli hadművelet, a Protective Edge palesztin áldozatainak a száma már ezer felett jár – írta a Háárec. Közvetlenül a helyi idő szerint reggel nyolckor (magyar idő szerint hétkor) életbe lépett tűzszünet előtt izraeli tüzérségi akna végzett egy palesztin család tizennyolc tagjával Han Juniszban.

A Protective Edge-t az IDF tizennyolc napja indította el, válaszul a Hamász Izrael elleni rakétatámadásaira. A múlt csütörtökön szárazföldi offenzíva is kezdődött, amelyben eddig harmincnyolc izraeli katona esett el. Pénteken kiderült, hogy a halottak között van Oron Saul, az IDF-nek az az őrmestere is, akit a Hamász bejelentése szerint túszul ejtettek a múlt vasárnap. A palesztin szélsőségesek rakétatámadásaiban eddig két izraeli polgári személy vesztette életét.

A rengeteg áldozat miatt a nemzetközi közösség szeretne hosszan tartó fegyvernyugvást, amely miatt szombaton hat ország – az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, Katar – külügyminisztere, illetve Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ült össze egy csúcstalálkozóra és szólította fel rá mind a két felet. A Hamász egy egyiptomi, Izrael pedig John Kerry amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát utasította el Kerry eredetileg egyhetes fegyvernyugvást szeretett volna elérni, de Benjamin Netanjahu kormánya végül csak a mostani tizenkét órás humanitárius tűzszünetre bólintott rá.

A biztonsági kabinetje a tűzszünet lejárta után fél órával, helyi idő szerint este kilenckor ül össze újra dönteni a folytatásról. A közvetítési lehetőségért egyébként éles verseny folyik a Közel-Keleten. Az egyiptomi külügyminisztérium szombaton bekérette a török nagykövetet Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egyik kiszólása miatt, amely szerint a jelenlegi kairói vezetés nem a palesztinok érdekeit tartja szem előtt a Hamász és Izrael konfliktusában.

A tűzszünet alatt a gázai utcákra mindenhol visszatért az élet. A bankautomaták előtt százak kígyóznak hosszú sorokban, a piacokon a romok között is kinyitottak az üzletek, azok pedig, akiket a konfliktus földönfutóvá tett – a Hamász előszeretettel tárol fegyvereket lakóházak és mecsetek tövében, Izrael pedig előre szól az ezekre a rögtönzött fegyverraktárakra mért csapásokról –, visszamentek megnézni, mi maradt abból a helyből, ahol eddig éltek. Van – írja a Reuters – akiből sugárzik a dac azt bizonygatja, hogy a palesztinok büszkesége nem fog megtörni, ő Jeruzsálemig vonul abban a palesztin színekre festett sálban, amit a romok alól húzott elő. Mások inkább rezignáltak. „Az izraeliek holnap vagy holnapután, de végül úgyis visszavonulnak. Mi meg itt maradunk a semminkkel. Mint mindig."

A New York magazin eközben azt írja, hogy a Hamásznak nem volt köze annak a három izraeli tinédzsernek az elrablásához és meggyilkolásához, akinek a halála az egyik közvetett oka a Hamász és Izrael konfliktusának. Pénteken izraeli tisztségviselők is elismerték – írja a magazin –, hogy az emberrablással és gyilkossággal vádolt két ciszjordániai Hamász-aktivista, Marvan Kavaszameh és Amar Abu Ajsa senkinek nem szólt, amit a három izraeli tinédzserrel csináltak, az egy magánakció volt. A New York szerint a Hamász vezetése részéről hülyeség is lett volna utasítást adni izraeliek elrablására és meggyilkolására, hiszen emiatt bukott volna az a palesztin egységkormány, amelyet több hónapos tárgyalás után a Fatahhal hozott össze a szélsőséges palesztin szervezet. Izrael mindvégig a Hamászra mutatott felelősként a három tinédzser haláláért. A magazin azt nem árulta el, hogy az izraeliek közül ki ismerte el, a Hamásznak nem volt köze Kavaszameh és Ajsa magánakciójához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.